Новият Закон за концесиите, който е в сила от началото

...
Новият Закон за концесиите, който е в сила от началото
Коментари Харесай

Новият Закон за концесиите създава проблеми за няколко морски курорта

Новият Закон за концесиите, който е в действие от началото на годината, може да заплаши качеството на продукта, който оферират няколко морски курорта - Албена, Слънчев ден, Ривиера и Св. Константин и Елена. При тях сега концесиите на плажовете се държат от притежателите на комплексите като това е по този начин от момента на приватизацията им. Според обява на в. " 24 часа " обаче министърът на туризма е предложила провеждането на нови състезания.
За плажовете разпоредбите на новия закон влизат в действие от 2019 година, само че казусът е, че настоящите контракти за концесия на плажовете на тези курорти, изтичат след няколко месеца.
Изданието показва, че в допълнение ще отнеме най-малко година и половина основаването на концесионен указател, писането на две наредби, основаването и приемането на тактика за концесиите, структуриране на съвещателен съвет за концесиите и други

Докато сработи новият закон, плажовете се раздават по Закона за устройство на черноморското крайбрежие, защото Министерство на туризма не може да си разреши да остави в страната плажове без контрол, се споделя още в обявата.

Притеснението на притежателите на тези няколко курортни комплекса е, че в случай че друга компания завоюва концесията за плажа, тя ще може да разполага там заведения или да планува атракции, които са шумни или вредят на предлагания от комплекса туристически артикул.

Главният изпълнителен шеф на Албена Красимир Станев чака " ужасни истории ", в случай че на идния конкурс курортът не завоюва конкуренцията. " Това ще е еднакво на ликвидиране за нас. Инвестицията в един плаж е нищо спрямо вложенията на хотелиерите, а в това време концесионерът държи лост за влияние върху целия курорт. Той може да направи шумна дискотека, да не почиства плажа и да скапе качеството на цялата услуга. Ние години наред стискахме зъби и плащахме по към 2.5 млн. лева концесионно заплащане на страната. Но не се отказахме, тъй като другояче щяхме да провалим качеството на прекарването за екскурзианта ", сподели Станев.

Собственикът на Слънчев ден Георги Гергов е обжалвал оповестения нов конкурс за концесия и предлага незабавна смяна в закона за сходни случаи, тъй като вземането на концесията за плажа от различен концесионер може " да му съсипе бизнеса ".

За Ривиера към този момент е разгласен и извоюван от " Съмър Инвест " ЕООД търг. Новият концесионер би трябвало да си поеме отговорностите в разгара на сезона - от 10 юли.

Според обявата се чака страната да получи по-малко доходи от отдаването на тези плажове след новите състезания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР