По разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова ще бъде

...
По разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова ще бъде
Коментари Харесай

Ангелкова сезира прокуратурата за платения достъп до плажа Русалка

По предписание на министъра на туризма Николина Ангелкова ще бъде сезирана прокуратурата за ограничение на достъпа към плажовете на Русалка с платена преграда, заяви ведомството. През седмицата жители оповестиха, че достъпът до плажа е стеснен с преграда и става единствено против възнаграждение.

Компетентните органи би трябвало да ревизират дали са правомерни загражданията и кой ги е сложил за да ограничи достъпа към линията, се показва в известие до медиите от туристическото ведомство. То припомня, че плажовете са изключителна държавна благосъстоятелност и по закон достъпът до тях не може да бъде лимитиран.

Освен това общините са длъжни да обезпечат свободен и безвъзмезден пешеходен достъп на жителите до плажа. Затова Министерството на туризма е изпратило писмо до кмета на община Каварна Нина Ставрева. " В сходство с пълномощията Ви по член 44, алинея 1, т. 8 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация е належащо да организирате осъществяването на условията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за обезпечаване на свободен и безвъзмезден достъп до морски плажове " Русалка - дребен плаж ", " Русалка - огромен плаж ", " Русалка – Хелинга ", " Русалка – Каяк ", " Русалка – централен ", " Русалка - Бейби плаж ", община Каварна, област Добрич, като за резултатите да уведомите Министерство на туризма ", написа в писмото до нея.

Министерството показва, че поради предходни сигнали и различен път е пращало писмото до кмета на Каварна и до регионалния шеф на Добрич.

Плажовете на Русалка са неохраняеми. Според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие за неохраняемите плажове следва да се грижат регионалните шефове и в техните пълномощия е да подхващат ограничения против всички нарушавания по тези линии до влизането в действие на новия Закон за устройство на Черноморското крайбрежие, оповестява ведомството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР