Около 30-40 хиляди са неваксинираните деца в България. 24 000

...
Около 30-40 хиляди са неваксинираните деца в България. 24 000
Коментари Харесай

Д-р Пармакова: Над 30 000 са неимунизираните деца у нас

Около 30-40 хиляди са неимунизираните деца в България. 24 000 са неимунизираните против коклюш, към 4-5 000 са децата със недовършен банкет или имунизация. Това сподели в подкаста на БНР „ В центъра на системата “ началникът на отдел " Надзор на заразни заболявания " в Министерство на здравеопазването доктор Кремена Пармакова.

По думите й хората се опасяват, когато стане въпрос за ваксини, поради преекспонирането на тематиката по време на пандемията от COVID-19. „ Затова би трябвало да обърнем наклонността и хората да повярват, че имунизациите с принадлежности, с който се опазва публичното здраве, когато става въпрос за ваксинопредотвратимо заболяване “, сподели още доктор Пармакова.  

Тя акцентира, че тежките реакции от ваксини са 1 на 100 000. „ Когато отчитаме каква е изгодата от имунизацията, би трябвало да имаме поради самостоятелното здраве и публичното здраве, тъй като в случай че рискът за тежка реакция е 1 на 100 000, а рискът от увреждане, от гибел от заболяването е от време на време 1 на 100. Още повече - непрестанно има данни и мнения на специалистите, дали обещано заболяване, за което се споделя, че е вследствие от ваксина, е или не е обвързвано с него. Болшинството от инспекциите приключват със мнение, че е открито, че тези ваксини са безвредни и не са свързани с тежки автоимунни, неврологични или други болести “, сподели доктор Пармакова.  

Тя разяснява и спада във имунизационния развой през 2021 година поради пандемията. Докато в този момент покритието по Задължителния имунизационен календар е 92%, то преди три години обсегът е сред 78 и 89% с многокомпонентните ваксини. Не е следен спад при имунизиране на бебета в родилно поделение.

По думите на доктор Пармакова антиваксърите у нас са към 10%. „ Санкции би трябвало да има за умишлено отказващите родители да ваксинират своето дете, в случай че няма здравна причина за това. С педиатрите от страната тази година изготвихме " Методическо напътствие с рекомендации за имунизация при деца с хронични болести ". В него е разказано по кое време не би трябвало да се ваксинира детето и в кой случаи макар даденото заболяване, на детето би трябвало да бъде сложена ваксина, с цел да бъде то защитено “, разясни доктор Пармакова.

" Пандемията регистрира в целия свят спад в рутинните имунизации и нашата страна не е изключение. Този факт беше регистриран от СЗО като едни от проблемите. Аз обаче имах опасения, че при нас ще бъде доста по сериозен спадът, а това не беше по този начин, спадът беше допустим, даже в някои от случаите сме по-напред от Западните страни “, разяснява и шефът на Българско сдружение по новаторска медицина доктор Валери Цеков.

По думите му антиваксърските настроения не са огромни, само че за сметка на това са доста шумни. Водещите страни в това отношение са Съединени американски щати, Франция, Англия, в последно време и в Германия.

„ Не мога да обясня за какво това се разраства. Според мен хората и по време на пандемията се пренаситиха от информация и взеха решение, че са попаднали в някаква огромна интрига, а не беше по този начин. В България не вършим изключение, още повече че и у нас, и в другите страни, имаше лекари, които намерено говореха против всеобщата имунизация. Но когато те го правеха публично, доста от тях получиха наказания от съответните лекарски колегии. Нещо, което у нас не стана и това е огромната разлика. А ние лекарите, като че ли нямаме още съзнанието, че сме една колегия, че би трябвало да сме общество, което съблюдава публичния контракт, общество, което би трябвало да се стреми към медицина на научните доказателства. Ние продължаваме да позволяваме хора от нашите редици да опровергават научната медицина. Това е едно от нещата, на които би трябвало да се обърне доста съществено внимание в бъдеще, тук роля има и БЛС “, съобщи доктор Цеков.

По думите му има единични случаи на подправени бележки от лекари, че детето е имунизирано, само че по-скоро има такива подправени бележки, написани от „ съседа “.

" Революцията в промишлеността, която разреши асимилиране на технология за произвеждане на ваксини на осведомителни РНК ваксини, микро РНК ваксини саздаде нова вселена в науката. Тази технология дава опция доста бързо да се основават огромни количества ваксини. Доказателство е пандемията от Коронавирус - 19. Но тази технология е разработвана от десетилетия, като търсене на ваксина против онкологични болести, не като профилактика, а като лечебно средство. Защото се потвърди, че при някои от тях имаме вирусни или бактериални причинители на рака. Сега се работи по РНК ваксини против рак на белия дроб и против меланома. Това ще е бъдещето “, безапелационен беше доктор Валери Цеков.

Целия епизод на подкаста може да чуете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР