Строителството на 16 етажна сграда в подножието на Паметника на

...
Строителството на 16 етажна сграда в подножието на Паметника на
Коментари Харесай

Местната власт във Варна пак оправда строителния хаос с реституцията

Строителството на 16 етажна постройка в подножието на Паметника на българо-съветската бойна дружба във Варна е станало допустимо след решение на съда. Това сподели по време на незабавно призован брифинг през днешния ден основният проектант на Варна Виктор Бузев. Поводът за него стана митинг против безконтролното застояване на града, в който през вчерашния ден участваха повече от 200 жители. С причините, с които някогашния варненски кмет Кирил Йорданов оправдаваше неспособността си да се оправи във строителството в Приморския парк на града Бузев напомни историята на възобновяване на одържавената частна благосъстоятелност в България в интервала 1995 година -1998 година

След това основният проектант на Варна описа по какъв начин през 2001 година със заповед на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов е бил утвърден проект за устройство, строителство и регулация на 21 микрорайон в ж. к. " Бриз – Юг ". След това върнатите на законните им притежатели частни парцели са били нанесени в кадастралната карта на Варна.

" Според утвърждения регулационен проект е имало опция за застрояване на тези терени още през 2001 година ", сподели Бузев. След дългогодишно разискване, през септември 2012 година влиза в действие и Общия организационен проект на Варна. Тогава частните парцели получават правото за строителство. В следствие, в част от парцелите са осъществени капиталови планове, което се вижда през днешния ден по бул. " Левски ".

Сградата на 16 етажа, пред която през вчерашния ден стачкуваха жители имала най-малко четиригодишна история. " Веднъж съм издал стимулиран отвод за капиталовия план на тази постройка, по-късно пък съм издал безмълвен отвод, сподели Виктор Бузев. В продължение на година и половина притежателят на терена апелира решението за възбрана на градеж издадено от Регионална дирекция " Национален строителен надзор " (РДНСК), като най-после съдът постанови да влезе в действие разрешението за градеж на тази постройка. След прекосяване на правосъдните каузи, в последна сметка бях длъжен да издам позволение за градеж ", сподели още основният проектант на Варна.

Според него опитите за редуцираме на височината на застрояване във Варна се оказвали несполучливи. " Стараем се да следваме политика на умерено урбанизиране на града, само че това ни желание се разминава с желанията на вложителите и те прибягват до съда, сподели Бузев. Не желая да упреквам съответно никого, само че съгласно мен в някои от случаите движимостите лица са заблудили съда, с цел да се вземе решение за възобновяване на частна благосъстоятелност във към този момент осъществено мероприятие ", сподели той.

Вчера повече от 200 жители се събраха а митинг против строителния безпорядък и презастрояването на Варна, както и против разрушаването на здания – монументи на културата. По време на митинга бяха обявени данни от статистика за третото тримесечие на м.г., когато във Варна са били издадени рекорден брой строителни позволения. Този интервал съответствува с акцията и провеждането на следващите измори за локална власт, в които настоящия кмет на града Иван Портних завоюва трети мандат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР