Варненският зоопарк ще бъде реконструиран и обновен със заем от

...
Варненският зоопарк ще бъде реконструиран и обновен със заем от
Коментари Харесай

Варненският зоокът ще бъде обновен със заем от 1.2 млн. лв.

Варненският зоопарк ще бъде реконструиран и освежен със заем от 1.2 благ. лева, обезпечени от Регионалния фонд за градско развиване и Ескпресбанк. Споразумението за разпределяне на финансирането е било подписано през днешния ден, оповестиха от финансовите институции.

Реконструкцията на зоопарка включва планиране, реорганизация и ремонт на секторите за хищници и маймуни, възобновяване на входната зона и създаване на павилион за продажба на сувенири и нова зона за отдих с детска площадка.

Реконструкцията цели да промени остарялата идея на бетона и асфалта, употребена през 60-те и 80-те години на предишния век при строителството на клетките в зоопарковете, и да сътвори условия, които удовлетворяват потребностите на животните, обезпечават персоналното им пространство и нужната обществена среда.

Във варненския зоопарк на повърхност от над 23 дка се отглеждат 400 животни, измежду които и предпазени типове, включени в листата на Международния съюз за запазване на природата и Червената книга.

Началото на Варненския зоопарк е сложено през 1961 година Всяка година той се посещава от над 150 хиляди индивида, като броят им пораства с 10 хиляди на година, демонстрира статистиката на локалната администрация. Зоопаркът оказва помощ за опазване на генофонда на дивите животни и изключително на редки и застрашени типове.

В момента изискванията за развъждане на животни, които зоопаркът предлага, не подхождат на европейските и национални правила за този тип активност. Амортизираната инфраструктура макар периодическите поправки не разрешава да се предложи качествена съвремненна услуга на посетителите и съответна грижа към животните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР