Новият сериал на БНТ Войната на буквите“ очаквано предизвика много

...
Новият сериал на БНТ Войната на буквите“ очаквано предизвика много
Коментари Харесай

Кадър от „Войната на буквите“ напомни на култова сцена от „Игра на тронове“

Новият сериал на Българска национална телевизия „ Войната на буквите “ предстоящо провокира доста полемики и се трансформира в най-обсъжданата тематика в обществените мрежи.

Историческата драма по едноименния разказ на Людмила Филипова ни връща в X век по време на последните дни от ръководството на цар Симеон и наблюдава живота на неговите наследници – Петър и Баян.

Именно Баян, в чиято роля е Даниел Върбанов, е в центъра на историята, а сюжетът се гради към любовта му с внучката на византийския император Мария.

Очаквано, мненията на феновете след излъчването на първия епизод се разделиха на две. Част от публиката е разочарована от модерния изказ на героите, играта на актьорите, както и от „ историческите грешки “.

В другия лагер пък са хората, на които сериалът хареса и които желаят да гледат повече сходни родни продукции.

След пилотния епизод сравненията със международната класика „ Игра на тронове “ са многочислени. И това е разбираемо – фенът има навика да търси допирни точки с примерите в жанра. Но и от продукцията, волно или несъзнателно, са заложили много детайли, които да припомнят за блокбастъра на HBO.

Разгулните девойки в кръчмата, горещите подиуми сред цар Симеон и кралица Мариам, съперничеството за короната, съмнителните роднински връзки и дворцовите интриги са все в стилистиката на „ Игра на тронове “ и създателите са си давали сметка за това.

Княз Баян, който съгласно средновековните предания е умеел да се трансформира във вълк и това сигурно ще е едно от най-интересните неща в облика му, пък непосредствено припомня за рода Старк и техния знак вълците. Мнозина видяха и физическа аналогия сред Баян и предводителя на Старките – Джон Сноу.

Една сцена от филмовия откъс на „ Войната на думите “ даже ни подсеща за паметен миг от сагата на HBO. Кадърът, в който Баян се сепва в съня си, а до него има вълк припомня на момента, когато наръганият с ножове Джон Сноу възкръсва от света на мъртвите благодарение на магьосницата Мелисандра и жадно си поема първа глътка въздух.

 княз Баян сериалът Войната на буквите

 Джон Сноу

Вероятно с излизането на другите епизоди от 12-серийната драма сравненията с „ Игра на тронове “ ще се засилят още повече.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР