Класацията с най-красивите стари градове в Европа, с която ще

...
Класацията с най-красивите стари градове в Европа, с която ще
Коментари Харесай

Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа

Класацията с най-красивите остарели градове в Европа, с която ще ви срещнем в публикацията, заслужава вашето внимание. Ще разгледаме забележителни места, минали през теста на времето и останали живи и в този момент. Няма нищо по-красиво от архитектурата и духа на остарелия град. Дали става въпрос за малко известни места като Женева или за градове като Талин, който е включен в листата на ЮНЕСКО, хубостта мощно ни притегля.

Тук ще разгледаме 10 европейски остарели града, с които е хубаво да се срещнете. Те  могат да бъдат насочна точка за идната ви лятна екскурзия и отмора.

Страните, които са известни със своята забележителна остаряла архитектура са Италия, Германия, Франция, Англия и други. Много от местата в листата са част от тези страни и са емблематични за тях.

 infomax-logo-50-15-HW

Ето кои са топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа:

Прага, Чехия

Прага е доста известна и може би най-красивият остарял град в Европа. Наричат Прага – градът на 100-те кули и  „ майка на градовете “. Ще предпочетете Прага като дестинация, тъй като съчетава рационални цени със страхотни туристически атракции и места за посещаване.

В на Прага (Старе Место) има доста здания, включени в листата, като превъзходното остаряло кметство спада към тях. То е известно с готическия си интериор и подземната си мрежа от винени мазета. Обърнете внимание на грандиозната 70-метрова кула в единия ъгъл на постройката. Гледките от върха са ненадминати, а кулата с астрономическия часовник от 15-ти век е просто зашеметяваща.

 Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа
Снимка: pixabay

Друго превъзходно място в Прага, Чехия е готическата кула Барутната кула или Барутната врата (Prašná brána). Това е една от истинските градски врати. Разделя Стария град от Новия град и е издигната през 1400 година, като в нея са съхранявали барут. От това място може да извършите превъзходни фотоси, изкачвайки се до върха по 186 стъпала. От високо се разкрива прелестна панорама към Стария град.

В предишното Прага също е била известна, тъй като е била културен, политически и стопански център.

Нюрнберг, Германия

Много известна тук е Нюрнбергската цитадела. Тя е издигната през 12-ти век, като недокоснат остава и имперският палат, в който са отсядали доста известни римски императори.

През Втората международна война, Нюрнберг е съществено потърпевш и съвсем премахнат, само че се поставят изключителни грижи за опазване на оживелите здания, които са съвсем напълно възобновени. Много от тях се възвръщат в истинския им тип. Не забравяйте да отделите време за разходка към река Пегниц, която е пресечена от доста антични мостове и здания.

 Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа
Снимка: pixabay

Единбург, Шотландия

Единбург е столица на Шотландия от 15-ти век и се счита за красива с забавни архитектурни средновековни артефакти. Градът е разграничен на две елементи – Старият град със своята средновековна цитадела и Новият град с модерната си архитектура от 18 век.

Важно е да видите Замъка в Единбург – забавен факт е, че той е основан върху кратер на загаснал вулкан и в него е живяла Мария Стюарт. Замъкът е изпълнявал роля на цитадела, боен гарнизон и затвор. В замъка се съхранява короната на Шотландия.

 Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа
Снимка: pixabay

Други забавни места за посещаване – Национален музей на Шотландия, Катедралата Свети Джайлс, Калтън Хил и шотландският народен монумент, The Meadows парк, улица Виктория в Стария град.

Мон Сен Мишел, Франция

Мон Сен Мишел е малко градче във Франция, което е загадъчно и приказно. То е една от най-посещаваните туристически дестинации във Франция. През цялата година към 3 милиона души посещават мястото и се снимат пред църквата. Мон Сен Мишел е ситуирано на северното крайбрежие на страната, откъдето се разкриват фантастични гледки за посетителите.

Градчето съставлява остров от скали в район Нормандия, на северозапад във Франция. Постоянното население на града е малко, 42-ма поданици, тъй като няма добре построена инфраструктура и заради размерите на острова.

 Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа
Снимка: pixabay

Според легендите, които се описват за града, той е издигнат по молба на Архангел Михаил и по тази причина там има огромна постройка, отдадена на Архангел Михаил, която дава името на острова. Около замъка има постройки, в които живеят монасите.

Талин, Естония

Град Талин е един от най-красивите остарели градове в Европа и е столица на Естония. Интерес съставлява Старият град на Талин, който е един от най-известните обекти на международното културно завещание на ЮНЕСКО в Европа и е разгласен за подобен през 1997 година

Архитектурата е значително непокътната от основаването му през 13-ти век, а неговите извиващи се калдъръмени улици са заобиколени от здания в автентичен тип. Градските стени са най-хубавото място да се насладите на гледката, която се разкрива. Известно място в града е площадът на кметството, заобиколен от старинни търговски здания. Особено впечатляващо място в този обект от листата на ЮНЕСКО, е Градината на датския крал.

 Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа
Снимка: pixabay

Можете да се насладите на Стария град на Талин когато и да е на годината, само че в случай че търсите в действителност достоверно естонско преживяване, пробвайте се да организирате пътуването си към новогодишните празници, когато се провежда вълшебен коледен базар, заобиколен от вековни здания.

Сиена, Италия

Сиена е провинция в Тоскана и градът носи същото име. Сиена е ситуирана на хълмисто място на юг от Флоренция. В Сиена има художествена академия и хората главно се занимават с обработка на мрамор.

Сиена е град с готическа архитектура, който се оформя през 12 век. Градът е учреден и ситуиран на 3 хълма и улици, които образуват буквата „ Y “. Архитектите и строителите на този феодален град са се пробвали създадат по този начин, че той да се слее с естествения пейзаж към него.

 Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа
Снимка: pixabay

Известно място за посещаване е катедралата Дуомо Сиена, учредена през 12 век, която е същински архитектурен шедьовър на италианската готическа архитектура. От най-горната част на катедралата се разкрива превъзходна панорама към целия град.

Друга забележителност в Сиена е Дворецът Салимбени, ситуиран на едноименния площад. Сградата е обвързвана с семейството италиански търговци, а сега там се обитава най-старата банка в света – Banca Monte dei Paschi di Siena.

Валенсия, Испания

Един от най-старите и най-красиви остарели градове в Европа е Валенсия. Известно място за посещаване тук е катедралата на Валенсия от 13-ти век в готически жанр, която отдава респект на Света Мария. Валенсия е доста добра дестинация за извършване на покупки с известния максимален затрупан пазар в Европа – Mercado Central. Много известна дестинация е Lonja de la Seda в превод „ продан на коприна “, която е готическа постройка във Валенсия, Испания. Първоначално тя е била употребена за търговия с коприна. Днес постройката Ла Лонха е включена в листата на ЮНЕСКО за международно завещание и е доста посещавано туристическо място.

 Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа
Снимка: pinterset

Рига, Латвия

Рига е един от най-красивите остарели градове в Европа и столица на Латвия. Рига също е част от листата на ЮНЕСКО и е известна с преплитането на Арт Нуово, готика и романска архитектура. Град Рига е богат на забележителности и огромен брой църкви. Най-красива е катедралата в Рига, издигната през 13 век, в която има удивително хубав орган.

 Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа Рига
Снимка: pixabay

Както в доста градове и тук Старият град съставлява същинско благосъстояние. Красиви улици, зелени дворове, изваяни постройки дават изключителния образ на този европейски град. Разхождайки се по известната улица Скарню, може да напазарувате от магазини за занаяти и изкуство. Улица Скарню е улица в Рига, в историческия регион на Стария град. Дължината на улицата е 229 метра.

Непременно се разходете до някой от заведенията за хранене на остарелия град, с цел да опитате локална кухня. Опитайте расол, картофена салата и херинга. Задължително пробвайте националната напитка на Латвия – билков ликьор!

Женева, Швейцария

Женѐва е град в Швейцария и е втори по величина след Цюрих. Той е основен административен център на кантон Женева. Женева е седалище на доста европейски и международни организации.

Основан забележителност в Женева е Женевското езеро, само че градът е един от най-старите в Европа и в него има доста значими и забавни места. Църквата Свети Петър предлага красива панорама към града, като на приземно равнище може да видите богато украсени параклиси и голям брой подземни проходи. Те са били употребявани по време на войната, откъдето са следели вражеските линии.

 Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа Женева
Снимка: pixabay

Освен с магазините за часовници, Женева е известна с доста атракции. Посетете известното кафене Café Papon в Стария град, в което се сервират локални деликатеси с предписания от 1800 година.

Любляна, Словения

Любляна е столица на Словения и целият град е цялостен с исторически монументи, антични здания, мостове, средновековни дворци и красиви статуи. Обърнете внимание на красивия шадраван, ситуиран на площада наоколо до кметството – Фонтанът Робба. Той носи името на основателя си и една от най-известните произведения на Франческо Робба. Своето ентусиазъм скулпторът черпи от фонтанa на площад Навона в Рим, когато е бил на посещаване там.

 Топ 10 на най-красивите остарели градове в Европа Любляна
Снимка: pixabay

Друг прочут проектант в Любляна е Йоже Плечник, който е основател на Тройния мост и Централния пазар на града. Задължително посетете площад Прешерен, на който се издига скулптура на стихотворец, а не на войник или политик и откъдето носи името си. Площадът е заобиколен от средновековни здания.

Заключение

Старият град във всяка една дестинация е значим исторически център на града, където има характерна архитектура, история и еднаквост. Там се намират остатъци от минали времена и те остават към момента живи. Там се намират основните туристически атракции. Не може да си представим Прага без Стария град и Флоренция без историческия център. Те са главен привлекателен център, с цел да посетим тези красиви градове.

Когато посещавате някой град, не забравяйте да разгледате най-старата му част, с цел да уловите най-истинската му същина. С разходка из Стария град във всяка дестинация, вие пътувате през времето и пред вас се разтварят красивите порти на европейската просвета и архитектура.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР