Нова теория на учените от факултета по биология на университета

...
Нова теория на учените от факултета по биология на университета
Коментари Харесай

Глобалното затопляне свива популацията на пчелите

Нова доктрина на учените от факултета по биология на университета в Отава, Канада изяснява всеобщото измиране на пчелите по света. Според ръководителя на научния екип, провел проучването, Джереми Кър провинен за по този начин наречения Синдром на празния кошер е световното стопляне.

Според учените покачването на температурите в Северна Америка и Европа принуждава потребните инсекти да се реалокират от южните си местообитания на север. В тези елементи на Америка и Стария континент обаче пчелите се сблъскват с по-ниски температури, към които те не съумяват да се приспособят и това води до тяхното измиране.

Учените проучили данни за придвижването на 67 типа земни пчели им в интервала 1901–2010 година. Данните са посочили, че хабитатът на насекомите се изместил с триста километра на север. Много по-страшно в архивите било обаче, че близо 59 % от пчелните фамилии, съществували при започване на ХХ век, през днешния ден са изчезнали.

Проучването не съумяло да потвърди, че зад всеобщото измиране на пчелите стоят пестицидите или буйната урбанизация от средата на предишния век. Така виновността за изгубването на пчелите е хвърлена върху повишаващите се температури, регистрирани откогато изменението на климата стартира да се форсира през 70-те години на предишния век.

Това е менгемето на климата, споделя Джереми Кър. Пчелите понижават необикновено бързо и пръстовите отпечатъци на породените от индивида климатични промени са на всички места. За нас още по-невероятно е, че тези резултати постоянно са съвсем идентични на другите континенти и се случват с еднообразно движение в Европа и Северна Америка, прибавя още той.

Изчезването на пчелите може да докара до същински апокалипсис, единомислещи са учените. Дори и сега внезапното понижаване на броя им води до пагубни последствия за селското стопанство в целия свят.

Земните пчели опрашват доста растения, които служат за храна освен на хората, само че и на дивите животни. Най-засегнатите територии от изгубването на пчелите сега са Южен Китай и Средният Запад на Америка.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР