От юли Варшава премахва замразяването на цените на газа и

...
От юли Варшава премахва замразяването на цените на газа и
Коментари Харесай

Разплата: Полша се готви за енергиен шок

От юли Варшава отстранява замразяването на цените на газа и електрическата енергия, което беше в действие от съвсем две години. Сега сметките ще би трябвало да се заплащат - фирмите разпратиха уведомления до клиентите за нарастване на цените с 50-60%. В бюджета не останаха пари за енергийни помощи. Но има „ енергийна самостоятелност от Русия “.

Спешни ограничения

В разгара на енергийната рецесия през май 2022 година поляците първо разтрогнаха дълготрайния си контракт с “Газпром “и едвам по-късно започнаха да мислят какво да вършат по-нататък. В резултат цената на природния газ за потребителите беше замразена - две хиляди $ за хиляда кубически метра.

Тарифата за електрическа енергия беше закрепена на 412 злоти/ мегаватчас с годишно ползване под 2500 мегаватана домакинство. Предвиден е по-висок предел за аграрни производители и многодетни фамилии. Всичко по-високо е 693 злоти.

Схемата за пресмятане е много комплицирана, само че правилото е същият като в други страни от Европейски Съюз: доставчиците продават електрическа енергия на потребителите под пазарната и получават отплата за това от страната и специфични бюджетни фондове, отчасти финансирани от производителите на сила.

В резултат на това съгласно “Евростат ” цените на електрическата енергия и природния газ за семействата в Полша са измежду най-ниските в Европейски Съюз.

Това струваше много пари: общите разноски за ограничение и заледяване на цените на електрическата енергия, газа и топлината за 2022-2023 година доближиха съвсем 100 милиарда злоти - 23,4 милиарда евро.

Новото държавно управление удължи замразяването до първата половина на 2024 година Досега потребителите плащаха електрическа енергия по цени от декември 2021 година

„ Текущата замразена цена за електричество за семействата е 0,41 злоти/киловат. Това е по-ниско от сегашните цени (0,74 злоти), а също и по-евтино от доставките през 2024 година на пазара на деривати (0,64 злоти) “, обясни полската електрическа компания. Тази мярка обаче е ситуативна и краткотрайна, акцентират от организацията.

Време е да се " включите "

Замразяването завършва на 30 юни. Властите нямат желание повече да лимитират цените, защото електропроизводителите и държавният бюджет не могат да се оправят с това.

Комисията по електрическа енергия побърза да успокои: сметките, несъмнено, ще се усилят, само че не доста. Потребителите обаче са ужасени - получават вести от енергийния колос ПГНиГ и други компании за покачване на цените с 50-60%.

Това решение очевидно е взето под натиска на доставчиците. Правителството несъмнено не е в положение да им обезпечи задоволително дотации, показва Леонид Хазанов, самостоятелен промишлен специалист.

Надвишен бюджет

Наистина, финансите на страната не са доста добре, няма пари за енергийни помощи. Бюджетният недостиг за предходната година по предварителни оценки е 5,1% от Брутният вътрешен продукт. А в Европейски Съюз прагът е три %. Брюксел има право да изисква вземането на ограничения. В противоположен случай Варшава ще бъде изправена пред санкции.

В същото време държавният дълг на Полша доближи исторически връх от 361,3 милиарда $. За съпоставяне: преди девет години беше 225 милиарда.

Както отбелязва Игор Юшков, водещ анализатор на Фонда за национална енергийна сигурност, потребителите към момента ще би трябвало да заплащат за енергийната рецесия от 2022-2023 година, единствено със забавяне. Предстои наново индексиране на цените, което няма да се върне на равнището от 2021 година Сега въздействие оказва и дейното изпомпване на газ в подземните складове за зимния сезон.

Скъп преход

В Полша, както и в целия Европейски Съюз, разчитат на възобновима сила.

Единственият метод да спрат покачването на цените на силата е да минимизираме въздействието на излъчванията и цените на суровините върху цената на електрическата енергия. Следователно енергийният преход е неминуем: би трябвало да изградят вятърни турбини, да развият възобновими източници, да влагат в преносни и разпределителни мрежи. Това е въпрос на стратегическа сигурност, акцентира Полската комисия по електрическа енергия.

„ Регулаторите показват, че основният фактор за повишаването на електрическата енергия е нарастването на цената на излъчванията от 30 на 80 евро на звук. Тъй като Полша добива най-вече въглища, това даже не става дума за цените на газа, които паднаха от пика от 2000-3000 евро до 300-330 за хиляда кубически метра, а по какъв начин да се отстрани казусът с заплащането на излъчванията “, изяснява Сергей Пикин, шеф на Фонда за енергийно развиване.

Но енергийният преход е извънредно скъпо начинание. Строителството на вятърни турбини и производството на слънчеви панели също ще покачат сметките, прибавя Игор Юшков. Възобновяемата сила в последна сметка ще бъде най-скъпата във връзка с разноските.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед17506Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед31072Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед17645Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед12080Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед14634Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118424Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед79561 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР