Нов играч влиза в състезанието за най-голям соларен парк в

...
Нов играч влиза в състезанието за най-голям соларен парк в
Коментари Харесай

„Пладнешки грабеж“: Най-големият фотоволтаик в България цъфва върху разбито летище

Нов състезател влиза в надпреварата за „ максимален слънчев парк в България “. Това е Rezolv Energy – записана в Лондон компания, която разгласи, че ще построи и ръководи голяма фотоволтаична електроцентрала на 12 км от Силистра. Плановете са на мястото на остарялото летище край село Поручик Ламбриново да бъдат конфигурирани слънчеви панели с обща мощ 229 MW.

Rezolv Energy в действителност е придобила подготвен план за ВЕИ централа – на българския агробизнесмен Явор Георгиев, който преди година и половина разгласи желание за такава инвестиция и задвижи процедурата за оценяване на въздействието върху околната среда. Георгиев е прочут като най-големия производител на белен слънчоглед у нас. Той внесе плана си за разглеждане в община Силистра при започване на февруари 2022 година, заяви „ Сега “.

Предприемачът обаче срещна отпор от тогавашния министър на превоза Николай Събев. Събев прати писмо с възражения до кмета на Силистра, като изясни, че дребните летища би трябвало да се пазят, възвръщат и развиват, а не да се унищожават. И планът „ заспа “. А не щеш ли в този момент го разсънва нов, чуждестранен притежател.

Rezolv Energy се показва като компания, основана преди година от интернационалната финансова група Actis като производител на чиста сила, фокусиран върху Централна и Югоизточна Европа. Rezolv показва, че към този момент има планове с обща конфигурирана мощ над 2 GW чиста сила – като Dama Solar в Румъния с мощ 1.04 MW, която, откакто бъде пусната, ще е най-голямата слънчева централа в Европа.

Бъдещият български слънчев колос си има име – „ Свети Георги “. Има и определен терен – 165 хектара, обхващащи излязлото от употреба летище „ Силистра “. Строителните работи на най-голямата фотоволтаична централа в България би трябвало да стартират още тази година, споделят от Rezolv Energy. Ще бъдат инсталирани близо 400 000 слънчеви панела с мощ 229 мегавата (и приблизително годишно произвеждане на електрическа енергия от 313 гигаватчаса (GWh). За съпоставяне, най-голямата настояща ФЕЦ у нас – „ Верила “, която стартира работа предишния месец, е с мощ 123 мегавата.

Всъщност сегашният опит за реализиране на плана „ Свети Георги “ в Силистренско ще е трети. Преди повече от 10 години американската AES имаше желание да конфигурира фотоволтаична централа със същото име с обща мощ 80 MW в землището на село Полковник Ламбриново. Тази ФЕЦ трябваше да е най-голямата в Европа. Компанията даже се снабди с лиценз от енергийния регулатор КЕВР, само че по неразбираеми аргументи в последна сметка се отхвърли от инвестицията.

Реклама

За аеропорта

Летище „ Силистра “ се намира в землището на село Полковник Ламбриново. То е от категорията „ дребни летища “. Било е предопределено за обслужване на пътнически и товарни самолети, както и на селскостопанската авиация. Има и военна част, предопределена за запазване на бойни самолети. Пистата му е дълга 2.5 км.

Закрито е със заповед на министъра на превоза от 6 декември 1999 година Прехвърлено е за ръководство на регионалната администрация в Силистра, която по този начин и не съумява да го върне към живот и през 2005 година го продава на цената на два жилището.

Приватизацията е осъществена през 2005 година по време на кабинета „ Сакскобургготски “ на два стадия. Първо през 2005 година регионалната администрация продава на „ Р-Инженеринг “ парцел с повърхност от 290 дка за 29 999 лева По това време компанията е благосъстоятелност на Данаил Райчев. По-късно, през 2017 година, я придобива Явор Георгиев.

Пак през 2005 година страната продава за 49 971 лева още един парцел с повърхност от 314 декара, върху който се намират приемна постройка на два етажа и партер, гаражи и други пространства. През 2009 година тези активи се оказват благосъстоятелност на холдинга „ Първи май “, в чиято администрация отново е Явор Георгиев.

През 2011 година тогавашният министър председател Бойко Борисов назовава продажбата на летището „ обеден обир “ и се заканва казусът да бъде разследван. Няма данни прокуратурата да е работила по случая.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР