Нидерландия стана четвъртата европейска страна, останала без руски газ. Това

...
Нидерландия стана четвъртата европейска страна, останала без руски газ. Това
Коментари Харесай

Русия спря газа и за Нидерландия

Нидерландия стана четвъртата европейска страна, останала без съветски газ. Това чака и Дания, откакто фирмите клиенти на " Газпром " от двете страни отхвърлиха да заплащат в рубли. Сроковете им за заплащане изтекоха през днешния ден. Нидерландската " ГазТера " и датската " Орстед " са се подготвили за последствията от своите решения и срещат цялостната поддръжка на управляващите. Не се чака прекъсването на съветските доставки да сътвори проблеми за потребителите в двете страни.

Руският тръст " Газпром " удостовери, че стопира газа за Нидерландия и напомни, че от първи април доставките би трябвало да се заплащат в рубли през две банкови сметки. Компанията " ГазТера ", в която има 50% държавна благосъстоятелност, заяви още през вчерашния ден, че не приема тази скица, с цел да не наруши европейските наказания против Русия и да избегне финансови опасности. Вече е контрактувано закупуването от други снабдители на 2 милиарда куб. м природен газ, които трябваше да дойдат от Русия до първи октомври. Не се чака решението на компанията да сътвори проблеми за страната, макар сложната обстановка на енергийния пазар.

" От известно време цените на силата на международния пазар са високи. Войната в Украйна не прави нещата по-лесни. Но ние не желаеме към този момент да подвластен от съветския газ и да способстваме за военните разноски на Путин ", сподели Роб Йетен, министър на енергетиката на Нидерландия.

Премиерът Марк Рюте разяснява обстановката в Брюксел: " Спирането ще има стеснен резултат, тъй като не става дума за огромно количество газ. Разбира се, ще следим деликатно въздействието за страната, само че на пръв взор нещата не са зле ".

Природният газ заема 44% в енергийния микс на Нидерландия, само че едвам 15% от него идват от Русия. Страната счита до края на годината да се откаже от съветските изкопаеми горива.

Дания също чака прекъсване на съветския газ, откакто нейната енергийна компания " Орстед " отхвърли да заплати в рубли доставките по дълготраен контракт с " Газпром ". " Орстед " ще търси синьо гориво на европейския пазар. Датската енергийна организация има проект за изключителни обстановки и не чака проблеми за потребителите.

" Ние се готвим за проблемите, които може да зародят, в случай че Путин спре газа за Европа или ние решим да не одобряваме повече газ, в границите на глобите против Русия ", сподели Дан Йоргенсен, министър на енергетиката и климата на Дания.

България, Полша и Финландия също отхвърлиха да заплащат в рубли и останаха без съветски газ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР