Посланиците на страните членки на Европейския съюз се съгласиха да

...
Посланиците на страните членки на Европейския съюз се съгласиха да
Коментари Харесай

Украйна и Молдова започват преговори за членство в ЕС на 25 юни

Посланиците на страните членки на Европейския съюз се съгласиха да стартират договаряния за присъединение на Украйна и Молдова, заяви белгийското председателство на Европейския съюз. Унгария ще поеме ротационното председателство идващия месец.
Украйна кандидатства за присъединение към Европейски Съюз малко след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година Тя и прилежаща Молдова получиха статут на претендент четири месеца по-късно, оповестява Klix.

" Посланиците реализираха кардинално единодушие за преговорната рамка за присъединение на Украйна и Молдова ", оповестиха от белгийското държавно управление. Твърди се, че първите междуправителствени конференции ще се проведат на 25 юни. Белгия ръководи Съвета на министрите на Европейски Съюз до 30 юни.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства съглашението в обява в обществената мрежа X.  „ Спазваме обещанията си и ще ви подкрепим по пътя ви към участие “, сподели Мишел.

Това решение идва седем дни откакто Европейската комисия съобщи, че и Киев, и Кишинев дават отговор на всички критерии за формалното начало на договарянията за присъединение.

Критериите включват старания за ограничение на властта на олигарсите и по-добро гарантиране на правата на етническите малцинства. За Украйна и Молдова предстоят години на договаряния.

Страните кандидатки евентуално ще се сблъскат с промени, преди да изпълнят критериите за участие в Европейски Съюз.

След Белгия, Унгария е идната, която поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. Будапеща се опълчи на помощта на Европейски Съюз за Украйна на фона на офанзивите на Русия и съобщи, че се съмнява в оценката на Европейската комисия, че Киев е подготвен за договаряния за присъединение.

Ambassadors agreed in principle on the negotiating frameworks for the accession negotiations of Ukraine and Moldova.

The Belgian presidency will call the first intergovernmental conferences on 25 June.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР