В понеделник официално започват преговорите за определяне на ръководителя на

...
В понеделник официално започват преговорите за определяне на ръководителя на
Коментари Харесай

Утре стартират преговорите кои личности да поемат ръководните постове в ЕС

В понеделник публично стартират договарянията за установяване на ръководителя на Европейския съюз през идващите пет години. Става дума за председателството на Европейската комисия, председателството на Европейския съвет и поста на висш представител за външната политика.

Държавните водачи ще би трябвало да се преценяват с редица географски, полови и партийни салда. Ясен любимец за председателския пост на Европейската комисия е нейният сегашен ръководител, Урсула фон дер Лайен. Като любимци обаче се загатват италианецът Марио Драги, който към този момент е на практика изключен, или даже актуалният министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис. Победата на ЕНП на европейските избори и стабилността, която съставлява Фон Дер Лайен, обаче работят в нейна изгода.
Европейският съвет ще бъде много стимулиран за това, да получи институционалния поврат, да завърши това много бързо, тъй като живеем в доста неспокойни геополитически времена. Изправени сме пред евентуално ново президентство на Тръмп. Така че мисля, че водачите в действителност доста желаят да имат нова комисия с нов дневен ред, която да бъде открита допустимо най-бързо.
София Русак, анализатор в CEPS

В Съвета опциите са по-отворени, макар че всичко сочи, че там ще отиде социалдемократ. Най-вероятните претенденти са някогашният министър-председател на Португалия Антонио Коста, откакто наподобява, че проблемите му в правосъдната система са изчистени, и министър-председателят на Дания Мете Фредериксен.

За поста на висш представител въпросителните са повече, въпреки че по принцип той би трябвало да бъде поверен на либерал. На дневен ред са министър-председателят на Естония Кая Калас, министърът на външните работи на Полша Радослав Сикорски и изпълняващият длъжността министър-председател на Белгия Александър де Кроо. Въпреки че към този момент наподобява, че любимец е Калас, поради изтъквам нейната " твърда позиция във връзка с Русия ".

 
Има толкоз доста салда, които те би трябвало да вземат поради, че съгласно мен този факт е по-голям от обстоятелството, че тя е жена, че е от балтийските страни и че дава отговор на доста други условия.
София Русак, анализатор от CEPS

Финалният резултат обаче може да е тъкмо този или напълно друг. Преди пет години договарянията продължиха близо 72 часа. Този път може да минат доста по-бързо.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР