БСП реши на пленум да остане в опозиция и да

...
БСП реши на пленум да остане в опозиция и да
Коментари Харесай

БСП остава опозиция. Няма да подкрепи кабинети с мандата на ГЕРБ и на ДПС

Българска социалистическа партия реши на пленум да остане в съпротива и да не поддържа държавно управление с първия и втория мандат.

" Народно събрание на Българска социалистическа партия, въз основа на резултатите от изборите на 9 юни, които ни отреждат роля на съпротива, не поддържа държавно управление с мандат на ГЕРБ-СДС и на Движение за права и свободи ", реши Националният съвет на партията.

" За " са дали своят вот 96 социалисти, двама са били срещу, а шестима са се въздържали.

Така социалистите си оставиха малка врата за кабинет вероятно с третия мандат.

Пленумът отхвърли предложенията за партийно наказване на някогашната към този момент соцлидерка Корнелия Нинова.

 

Членове на Народно събрание са настояли Нинова и Георги Свиленски да получат възбрана за кандидатиране на управителни постове в партията в границите на година. Подобно наказване беше наложило досегашното соцръководство преди време на Калоян Паргов.

Мнозинството обаче настоя реваншизмът да бъде загърбен.

Националният съвет на партията излезе и с послание за единство на социалистите и на лявото.

" Разделението в Българска социалистическа партия и лявото пространство ни докара до пагубни резултати. Те ясно демонстрираха, че е пристигнало време за смяна и обединяване. Обръщаме се към всички социалисти и ляво мислещи хора, към всички незаслужено изгонени, несправедливо афектирани и изоставени от партията: Нека да сложим ново начало! ", се показва в апела.

" Това, което ни свързва е доста повече от това, което ни разделя. Заедно би трябвало и можем да се противопоставим против всички антисоциални процеси, които се случват в България и Европа. Срещу ястребите и войнолюбците. Българска социалистическа партия е подготвена за пълноправен и доброжелателен разговор с всички леви сили и хора в България ", гласи още обръщението.

" Промяната в Българска социалистическа партия е допустима и към този момент е в ход. Нека всички да бъдем част от нея! Нека на Бузлуджа да бъдем дружно! ", е апелът на аления пленум, с който досегашната вътрешна съпротива и последователите на Нинова заравят томахавките.

Пленумът на столетницата установи оставката на лидерката Корнелия Нинова и избра за краткотраен ръководител на партията до избора на нов Атанас Зафиров, доскорошен заместител на председателката. Така бе спазен уставът, съгласно който при премахване на водача се избира краткотрайно изпълняващ функционалностите му измежду зам.-председателите на Българска социалистическа партия.

Борислав Гуцанов беше излъчен за ръководител на парламентарната група, а Драгомир Стойнев ще бъде предлагането на социалистите за зам.-шеф на Народното събрание. Самата Нинова пропусна пленума, след който и публично тя към този момент не е ръководител на социалистическата партия.

Социалистите излязоха и с апел към досегашния й консултант Калоян Методиев да напусне Народното събрание, а в случай че не одобри, то няма да бъде признат в ПГ на " Коалиция за България ". Това значи, че той би трябвало да остане самостоятелен народен представител.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР