Недоволство сред зърнопроизводителите и овцевъдите срещу вноса на жито и

...
Недоволство сред зърнопроизводителите и овцевъдите срещу вноса на жито и
Коментари Харесай

Колко ще струва агнешкото месо за Великден?

Недоволство измежду зърнопроизводителите и овцевъдите против вноса на жито и агнешко. От двата бранша заплашват с блокиране на гранични пунктове.

Между 25 и 29 лева за кг ще коства агнешкото месо за Великденските празници. Точната цена ще зависи от разфасовката, пресметнаха от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Търговците го изкупуват от производителите за сред 18-19 лв.. С левче по-малко е коствало на производителя агнешкото предишния Великден. В магазините преди година цената е била сред 20 и 27 лв.. 

Овцевъдите у нас упорстват за по-стриктен надзор на вноса на агнешко месо от Северна Македония. Те се заканват да блокират границата с Гърция. С митинги плашат и зърнопроизводителите.

От двата бранша заплашват с блокиране на гранични пунктове

Под 7 евро за кг ще влиза евтиното агнешко у нас, за това алармират родните производители.

“Македония и освен тя, всички страни отвън Европейски Съюз не съблюдават регулациите, които съблюдава Европейски Съюз. Техните фермери не съблюдават тези регулации и това слага в една неравноправна обстановка производителите от двете страни ”, сподели ръководителят на НОКА Симеон Караколев.

Нашите коресподенти отидоха на пазар в локалните магазини

Непродадената продукция от предходната година е засегнала близо 800 ферми.

По данни на сектора за предходната година поради вноса на месо от Северна Македония у нас са останали неосъществени 200 хиляди агнета.

Представители на бранша алармират още, че нелоялни търговци изкупуват на ниска цена вносно месо и го продават за родно. Днес на среща в министерство на земеделието получиха заричане за по-строг надзор, което анулира желанията им да блокират гранични пункт Кулата.

Грижата за едно агне на пазара на труда сега се прави оценка на към 30 стотинки

“Ще бъде засилен контролът във връзка с антибиотици, сулфонамиди, на олово, кадмий и други микроелементи, които могат да се открият в агнешкото месо ”, сподели зам.-министърът на земеделието Крум Неделков.

Зърнопроизводители се готвят за национална стачка на 29, 30 и 31 март.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР