Не ако“, а кога“: Русия и Китай унищожават претенциите на

...
Не ако“, а кога“: Русия и Китай унищожават претенциите на
Коментари Харесай

Два удара по хегемона

Не „ в случай че “, а „ по кое време “: Русия и Китай унищожават претенциите на Америка за „ световно водачество “

В началото на септември, в интервала сред края на срещата на високо ниво на БРИКС и началото на срещата на върха на Г-20, международните „ автокрации “ в лицето на Русия и Китай нанесоха два мощни удара на „ съюза на демокрациите “, които не съумяха да нокаутират, само че доста шокираха Съединени американски щати и техните съдружници.

Първата от тези офанзиви беше от военно-техническо естество и се състоеше в слагане на бойно дежурство на първия дивизион на най-новата съветска стратегическа междуконтинентална балистична ракета РС-28 “Сармат ”, чиито механически и тактически характерности разрешават да се преодолее американската система за ПРО и да се нанесе удар по всяка точка на територията на Съединени американски щати и на практика по цялото земно кълбо от всяка посока. Белият дом реагира на това събитие, като изиска Русия да се откаже от тази оръжейна система, „ ориентирана към сърцето на Америка “ като „ нарушаваща всички съществуващи правила за сигурност “ и да разреши инспекции от Съединени американски щати, с цел да се ревизира дали това условие е изпълнено - на несъмнено, без реципрочни отговорности от страна на Вашингтон. Тоест на Русия се предлага да угоди на „ чичо Сам “ „ за това “ да изхвърли стотици милиарди долари, изхарчени за основаването на „ Сармат “. Горбачов направи нещо сходно, когато унищожи Съветския съюз, Съвет за икономическа взаимопомощ и Организацията на Варшавския контракт. Но тогава най-малко ставаше въпрос за преустановяване на Студената война и започване на кротичък живот за целия свят. Едва ли през днешния ден страната ни, принудена да организира СВО за демилитаризация и денацификация на Украйна, някогашната руска република, чийто нацистки режим в този момент се поддържа от целия групов Запад и разширеното НАТО, ще желае да повтори същата неточност..

Разбира се, въоръжаването на Руската федерация със “Сармат ”, “Посейдон ” и други военно-технически нововъведения не визира директно хода на сегашния украински спор, само че доста трансформира стратегическия баланс на силите не в интерес на Съединени американски щати и техните съдружници, което доста лимитира способността им да изнудват останалия свят със мощ. На този декор по-нататъшната поддръжка за Украйна става все по-безсмислена и все по-малко оправдана, което за следващ път беше демонстрирано от изгорелия английски танк “Чаланджър ” и пакета за помощ от 1 милиард $, донесен в Киев от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Според неотдавна уволнения министър на защитата на Украйна Алексей Резников тази сума ще бъде задоволителна за най-много 10 дни военни дейности.

Що се отнася до втория удар, който не е директно обвързван с производството на оръжие, само че не по-малко мощен, той беше нанесен от КНР, ненадейно за всички, „ изваждайки от ръкава си “ личните си съвременни технологии за произвеждане на полупроводници. Оказа се, че " аленият змей " е в положение да създава всеобщо чипове, употребявайки 7-нанометрова технология и към този момент има евентуално 1-нанометрова технология " на изхода ", която към момента няма аналози в света. По този метод тактиката за „ удушаване “ на китайската електронна промишленост, създадена в Съединените щати и мъчно наложена от тях на техните съдружници, се провали изцяло и това крушение в действителност е не по-малко надълбоко от американското крушение с съветското оръжие. Освен това Пекин разгласи отпущането на еквивалента на над 40 милиарда $ за развиването на производството на полупроводници, което значи, че цената и смисъла на „ тайванския клъстър “, който в изискванията на антикитайски наказания трябваше да работи като съществена стръв за опити за принудително анексиране на Тайпе, обективно понижава.

„ Чичо Сам “ в тази ситуация освен сгреши, само че за целия свят, в това число и за личните си съдружници, той се оказа „ кьорав лидер на слепци “, който макар всичките си прехвалени разследващи служби просто не е осъзнава действително протичащите процеси и събития и затова не е в положение вярно да пресметна вашите дейности даже една или две стъпки напред. След подобен неуспех е неуместно за Америка даже да заеква по отношение на претенциите си за „ световно водачество “. А фактът, че в този момент на срещата на високо ниво на водачите на Г-20 в Ню Делхи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън по табиет ще би трябвало да се ръкува с отсъстващия китайски президент Си Цзинпин, придобива в действителност алегорично значение.

„ Алиансът на демокрациите “ е все по-дезориентиран в пространството и времето, никой не носи публична отговорност за думите и делата си, след гибелта на Елизабет II няма с кого даже да се приказва, анонимността на прословутите „ центрове за взимане на решения “ ” (ще приемем, че всички те в действителност съществуват) се трансформира от преимущество в главен минус. Както неотдавна съобщи съветският външен министър Сергей Лавров: „ Не можете да вярвате на думата на западните представители или даже на техните подписи върху документи “. Това е на интернационално равнище. Това значи, че сходно равнище на доверие неизбежно ще бъде открито в страните от „ алианса на демокрациите ” – това към този момент не е въпрос „ в случай че ”, а „ по кое време ”.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР