Социалните мрежи създават идеали за красота, външен вид и начин

...
Социалните мрежи създават идеали за красота, външен вид и начин
Коментари Харесай

Седмица без социални мрежи: Какви са ползите?

Социалните мрежи основават идеали за хубост, външен тип и метод на живот, които постоянно са нездравословни и рискови. Изследване демонстрира, че даже една седмица отмора от Инстаграм и ТикТок се отразява извънредно добре.

Тънка талия, кръгло дупе и слаби крайници: Малцина младежи съумяват да устоят на идеалите за хубост, които виждат непрекъснато в платформи като Инстаграм и ТикТок. Към това се прибавят и други изключително рискови моди. Например така наречен thigh gap, с който млади дами се хвалят от съвсем десетилетие в мрежите. Става въпрос за очевидно разстояние сред бедрата, което явно се реализира посредством тежка диета и тренировки. Наричат го още и legging legs или " крайници за чеп ", защото въпросното разстояние се акцентира, когато се носи чеп.

Съществува и така наречен waist challenge (предизвикателство за талия), при което талията би трябвало да е толкоз тънка, че различен човек да може да я обхване с ръка, в която държи шише с вода, и да отпие от него. Има трендове и в противоположната посока - за така наречен body positivity или позитивно отношение и приемане на тялото, без значение дали то е едва или по-едро.

При всички положения вманиачаването в тези трендове води до съществени отрицателни последствия. Допълнителен проблем са и логаритмите на обществените мрежи, които демонстрират на потребителите наличие, сходно на това, което към този момент са гледали.

Дори едноседмична отмора от обществените мрежи има сериозен резултат

Учени към този момент са открили, че методът, по който човек показва себе си, се отразява на самочувствието му. А въздържането от обществените мрежи, даже за малко, оказва позитивно въздействие, сочи изследване на Йоркския университет в Торонто. Авторите му стигат до заключението, че единствено една седмица без обществени мрежи подкрепя самочувствието, както и позитивната конфигурация по отношение на личното тяло при младите дами.

В университетското проучване, оповестено в профилираната платформа за бази данни Science Direct, вземат участие 66 студентки, разграничени в две групи. Едната група употребява обществените медии както нормално, а другата в продължение на една седмица се въздържа от гледане на наличие. Участничките са били авансово запитани до каква степен са удовлетворени от тялото си сега и дали биха желали да наподобяват като модели. След едната седмица, в която се е провел опитът, младите дами дават отговор още веднъж на същите въпроси. При тези от тях, които са създали едноседмична пауза, оценката за личното им тяло се е подобрила. Особен огромен е бил резултатът върху тези, които се стремят към поддържане на доста едва тяло. Към по-доброто им ментално положение са съдействали и спомагателното свободно време, употребявано за срещи с другари, разходки на въздух и спортуване, вместо в скролване по телефона.

Социалните мрежи постоянно не реагират на сигналите

Мерките за битка с тези проблеми сега по-скоро отсъстват. За доста младежи е извънредно мъчно да се откъснат от обществените медии, а времето, прекарано в тях, от години се усилва от ден на ден. През януари тази година концернът МЕТА разгласи, че ще скрива от младежи неуместно наличие във Facebook и Инстаграм, в случай че те, несъмнено, са показали действителната си възраст.

Регулациите обаче неведнъж не водят до нищо. Актът за цифровите услуги на Европейския съюз би трябвало да защищава малолетни лица в интернет от изключително проблематични наличия като да вземем за пример възхваляването на питателните разстройства. Регламентът задължава мрежовите оператори да трият или скриват сходни наличия. Въпреки това проучване на неправителствената организация Reset.tech демонстрира, че не повече от 30% от рисковото наличие в действителност е бива изтрито. Най-зле извършва предписанията платформата ТикТок, която трие доста малко наличие макар сигналите, които получава. Все отново: хаштагът #legginglegs неотдавна бе блокиран и там.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР