ФБР разследва продажбата на това, за което се подозира, че

...
ФБР разследва продажбата на това, за което се подозира, че
Коментари Харесай

ФБР разследва продажбата на предполагаеми откраднати съкровища от Британския музей

ФБР проверява продажбата на това, за което се подозира, че са стотици артефакти от Британския музей на купувачи в Съединените щати, оповестява. Според отчета американската правоприлагаща организация също е улеснила връщането на 268 предмета, за които лондонският музей твърди, че принадлежат на него, които са били продадени на колекционер във Вашингтон.

Миналата година Британският музей разгласи, че антични скъпоценни камъни, бижута и други предмети от сбирката му са изчезнали, откраднати или развалени. От 1500 предмета, които се правят оценка като откраднати или изчезнали, 626 са открити до момента, а още 100 са открити, само че към момента не са върнати.

По-голямата част от хипотетичните откраднати съкровища не са каталогизирани и музеят към момента работи по доказването, че принадлежат към неговата сбирка.

Питър Хигс, куратор на древногръцките сбирки в музея и настоящ началник на отдела за Гърция и Рим, е упрекнат от Британския музей в кражба, разваляне, претопяване и продажба на антични артефакти. Музеят пресмята, че Хигс е прибрал общо към £100 000. Той отхвърля обвиняванията.

Гърция и Обединеното кралство не престават да водят спор за скулптурите на Партенона. Атина упорства за връщането на античните артефакти, които са били отстранени от лорд Елгин при започване на 19 век и сега се съхраняват в Британския музей.

Гърция твърди, че скулптурите са взети нелегално и принадлежат към истинския си подтекст, до момента в който Британският музей твърди, че са добити законно и са част от международното завещание, налично за интернационална аудитория.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР