Най-важните въпроси за живота на първия съветски лидер – отговаряме

...
Най-важните въпроси за живота на първия съветски лидер – отговаряме
Коментари Харесай

Кой е Владимир Ленин, лидерът на болшевиките?

Най-важните въпроси за живота на първия руски водач – отговаряме им тук.
Какво му е толкоз значимото и специфичното на Владимир Ленин?
Владимир Ленин (по рождение Владимир Улянов; 1870-1924) е водач на болшевишката политическа партия, когато тя е главният мотор на Октомврийската гражданска война в Русия през 1917 година. По влияние върху националната и международната история тази гражданска война може да се съпостави само с Френската гражданска война през 1789 година. Руското въстание в последна сметка води до основаването на нова, още по-голяма страна – Съюз на съветските социалистически републики, като Владимир Ленин става първият и, и до през днешния ден, най-уважаван неин водач. В Русия и в чужбина (напр. в Индия) има стотици монументи на Ленин, а съвсем във всеки съветски град има улица, която носи неговото име.
Къде е роден Ленин?
 Тригодишният Владимир

Тригодишният ВладимирСвободни източници

Ленин е роден в благородническо семейство в Симбирск (днешен Уляновск, кръстен на семейство Улянови). Баща му Иля е държавен чиновник в локалната просветителна система и фамилията е заможно. Владимир има двама братя и две сестри.
Защо става бунтовник
 Семейство Улянови (снимка 1879 г.). Изправени (отляво надясно): Олга (8 години), Александър (13 години), Анна (15 години). Седнали (отляво надясно): Мария Александровна (44 години) с щерка си Мария (1 година) на ръце, Дмитрий (5 години), Иля Николаевич (48 години), Владимир (9 години)

Семейство Улянови (снимка 1879 г.). Изправени (отляво надясно): Олга (8 години), Александър (13 години), Анна (15 години). Седнали (отляво надясно): Мария Александровна (44 години) с щерка си Мария (1 година) на ръце, Дмитрий (5 години), Иля Николаевич (48 години), Владимир (9 години)Свободни източници

Историците са единомислещи, че събитието, предиздвикало Владимир да стане бунтовник, е изтезанието на по-големия му брат Александър през 1887 година поради проект за нападение над цар Александър III. Революционните хрумвания обаче може би са проникнали в семейство Улянови преди този момент – по-голямата сестра на Ленин Анна Улянова също е бунтовник. През 1886 година тя е задържана за първи път за присъединяване в проява. През 1887 година, когато Ленин се записва в Казанския университет, той скоро е задържан за революционна активност, а откакто го изключват от университета, стартира интензивно да чете комунистическа литература.

След като влиза в университета, Ленин съвсем незабавно е изключен за присъединяване в студентски протест. Това събитие бележи началото на проблемите му със закона. Въпреки че има право да се явява на изпити в Правния факултет на Държавния университет в Санкт Петербург и да стане юрист, той продължава да се занимава с революционни действия. През 1895 година Ленин основава Лигата за битка за равноправност на работническата класа – марксистка формация, и в следствие е задържан и пратен на тригодишно изгнание в Сибир.
Откъде идва псевдонимът му?
 1891 година

1891 г.Свободни източници

Владимир Улянов има над 100 псевдонима, които употребява, с цел да подписва публикациите и прокламациите си, само че остава известен като „ Николай Ленин “, псевдоним, който употребява за първи път през 1901 година. Според една от версиите името му е въодушевено от сибирската река Лена. Друга версия е, че Владимир Улянов употребява за прикритие самоличността на същински човек на име Николай Ленин.

След като Владимир Улянов идва на власт, той стартира да подписва формалните партийни и държавни документи с името „ В.И. Улянов (Ленин) “.
Как идва на власт Ленин?
 Санкт Петебрург, в навечерието на Октомврийската гражданска война

Санкт Петебрург, в навечерието на Октомврийската революцияСвободни източници

Владимир Ленин е водач на Болшевишката партия – коренно крило на марксистката Руска социалдемократическа работническа партия. Ленин и другарите му се отделят от съветските социалдемократи и напролет на 1917 година основават обособена политическа партия.

Тогава Руската империя към този момент не съществува (Николай II абдикира от съветския престол, което се случва без намесата на Ленин). След като се връща от Швейцария, Ленин декларира в така наречен си Априлски тезиси, че Русия просто „ минава от първия към втория стадий от революцията, който би трябвало да концентрира властта в ръцете на пролетариата и най-бедните селяни “.

Под управлението на Ленин болшевиките подвигат Октомврийската гражданска война от 1917 година, която ги издига на власт.
Какъв е в действителност постът на Ленин в руското държавно управление?
 Москва, 25 май 1919 година

Москва, 25 май 1919 г.Свободни източници

След като на мястото на Руската империя се появява Руската руска федеративна социалистическа република (РСФСР), Владимир Ленин оглавява държавното управление – той става ръководител на Съвета на националните комисари („ Совнарком “). Официално Ленин не е единствен водач на страната, само че той дава отговор за Совнарком, където издава заповеди на своите марионетни министри – националните комисари. След основаването на Съюз на съветските социалистически републики през 1922 година Ленин надлежно става глава на държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики.

На тази позиция Владимир Ленин стартира така наречен Червен гнет – политика, чиято цел е да отстрани всички политически различия или закани за болшевишката власт. Това става посредством физическото очистване на „ класовите врагове “ – буржоазията, богатите търговци, благородниците и така нататък Ленин подрежда изтезания, строи концентрационни лагери и лишава известни групи от хора и обособени лица от права. Именно по време на Червения гнет са убити Николай II и фамилията му. Много историци считат, че това става по директна заповед на Ленин, която не е публично записана.

Ленин е и безспорният водач на болшевиките (по-късно КПСС), които в последна сметка ръководят целия Съюз на съветските социалистически републики посредством своя най-висш орган – Политбюро.
Какъв е характерът на Ленин?
 1 май 1920 година

1 май 1920 г.Sputnik

Мнозина, срещали Ленин, споделят, че той е необикновено мощна персона. В детските си години показва забележителни умения да учи и има отлични оценки по всички предмети. В същото време обаче той демонстрира и нечовечен и могъщ темперамент.

Ленин не е висок – 164 см, набит е и е със спортна фигура. Обича лова и риболова и постоянно кара колело, до момента в който е в заточение в Швейцария. Както си спомня Брус Локхарт, „ Освен високото чело и леко монголоидни очи, във външния му тип нямаше нищо удивително. Костюмът му постоянно му висеше, а вратовръзката му съвсем постоянно бе повърхностно вързана. Обичаше да стои с отметната обратно глава и пръсти, забодени в ръкавите на елека. С изключение на най-големите студове, постоянно носеше на главата си работен каскет “.

 Горки, 1923 година

Горки, 1923 г.Universal Images Group/Getty Images

Като възрастен Ленин се откроява с невероятна памет – той запомня страници текст единствено за минути. Освен това доста обича шаха и тази пристрастеност се резервира през целия му живот.

Английският публицист Артър Рансъм, който е доста непосредствен с болшевиките, написа, че Ленин го е поразил „ с обичта си към живота. Не се сещам за нито един различен човек с толкоз жизнеспособен характер. Този невисок, плешив, набръчкан мъж, който се клатеше напред-назад на стола си и се смееше на този или оня анекдот, е подготвен във всеки един миг да даде сериозен съвет на всеки, който го прекъсне с въпрос “. Британският историк Хелън Рапапорт написа, че „ Ленин е доста безсрамен опортюнист – трансформира тактиката на партията си според от събитията и политическата полза. Може би това е невероятният му гений на стратег. Той е безмилостен и нечовечен и нахално употребява хората за своите лични цели “.
Как умира Ленин?


Universal Images Group/Getty Images

По време на ръководството на Ленин има минимум два опита за нападение против живота му – един плануван от противниците му и втори, който е просто престъпно нахлуване.

Здравословното му положение се утежнява внезапно напролет на 1922 година, като това се дължи главно на атеросклерозата на мозъка. Той стартира да губи памет и приказва неразбираемо. След гибелта на Ленин през 1924 година на 53-годишна възраст, мозъкът му е проучен детайлно, само че по този начин и не е открита точната причина за гибелта на водача.

След гибелта на Ленин тялото му е положено в пантеон на Червения площад в Москва.

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР