Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна консенсус около

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна консенсус около
Коментари Харесай

Без консенсус в Тристранния съвет за бюджета на ДОО

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) не реализира консенсус към проектобюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2023 година

Това стана ясно от изразените отзиви на работодатели и синдикати по време на разискванията, заяви Българска телеграфна агенция.

Служебният вицепремиер и обществен министър Лазар Лазаров заключи, че НСТС не е постигнал единодушие по проектобюджета на ДОО. Той уточни обаче, че Министерството на труда и обществената политика поддържа импортирания законопроект.

Освен нарастване на междинната пенсия, вследствие на плануваните дейности през тази година, има една по-висока степен на обществена отбрана в границите на тази обществено осигурителна система, разяснява Лазаров.

След него шефът на Националния застрахователен институт (НОИ) Ивайло Иванов очерта главните акценти в плана.

Включените в законопроекта бюджетни индикатори са разчетени за цялата календарна година, каквото е условието при съставянето на бюджетните закони, уточни той.

Информира, че в приходите в бюджета са заложени над 11 милиарда лв., а разноските ще надвишават 21 милиарда и 794 милиона лв., като в общите разноски преобладават тези за пенсии.

Предвижда се от 1 юли тази година да бъдат увеличени минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители, съобщи Иванов.

Очакванията са, че броят на пенсионерите ще продължи да понижава. Средномесечният брой на пенсионерите за 2023 година ще намалее до към 2 милиона 26 хиляди и 300 пенсионери, уточни също шефът на Национален осигурителен институт.

В проектобюджета на ДОО е заложено още пенсиите за трудова активност, отпуснати до края на предходната година, да бъдат осъвременени с 12 на 100 от 1 юли 2023 година Максималният размер на пенсиите се резервира на 3 400 лева през цялата година. Средната пенсия се чака да нарасне с 16,7 на 100 и се чака да доближи 788 лв..

Добрин Иванов съобщи, че Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не поддържа оферти план.

Сред нещата, с които АИКБ не е съгласна, е това, че делът на приходите от пенсиите се усилва за сметка на прихода от пенсии. Иванов уточни, че междинната пенсия се чака да нарасне с 16,7%. АИКБ не поддържа и три дни болничен да са за сметка на работодателя.

АИКБ счита, че политическите партии, водени от политически популизъм и търсейки бърза и директна политическа електорална полза, започнаха дейности, с които унищожиха пенсионноосигурителния модел, разяснява още Иванов.

От БСК се въздържат от поддръжка на законопроекта за бюджет на ДОО. Станислав Попдончев означи като проблем внезапното увеличение на недостига в публичното обезпечаване.

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) кардинално поддържат проектобюджета, сподели ръководителят на БТПП Цветан Симеонов, като уточни, че са дали оферти.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) също се въздържат, а от Съюза за стопанската самодейност дадоха кардинална поддръжка.

По думите на Ася Гонева Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) счита, че служебното държавно управление има всичките пълномощия на постоянно такова във връзка с подготвянето на бюджет. Подкрепяме, по изключение, тази година нарастването на пенсиите да мине единствено по така наречен швейцарско предписание, уточни Гонева.

При изискване че бъдат направени две промени в плана преди внасянето му в Народното събрание, ще имате поддръжката на КНСБ - повишение на минималното обезщетение за безработица и повишение на оптималния застрахователен приход, съобщи тя.

Валери Апостолов от КТ „ Подкрепа “ също показа възраженията по плана, които са повода синдикатът да не поддържа проектобюджета на ДОО.

Четейки плана, не виждаме в него съществени параметрични промени. В него само е изчислен размерът на разноските по сегадействащите правила, като се изключи пенсиите, които ще бъдат осъвременени по силата на Кодекса за обществено обезпечаване, означи той.

И акцентира, че всички останали компенсации остават на равнищата на 2022 година

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР