Националната Априловска гимназия в Габрово започва новата учебната година с

...
Националната Априловска гимназия в Габрово започва новата учебната година с
Коментари Харесай

В началото на учебната година започна и ремонт на емблематично училище

Националната Априловска гимназия в Габрово стартира новата образователната година с дълго чакан ремонт. Сградата е монумент на културата с национално значение.

Обновява се покривът на постройката, в крилото, в което се обитава Националният музей на образованието, прецизира БНР. За идващите стадии от ремонта, който беше дълго чакан и неотложен, се плануват няколко разновидността на организация на образователния развой, показва директорката на учебното заведение Елвира Христова. Тя не изключва вид за известно време учебното заведение да се обитава и другаде.

Последният огромен ремонт на постройката е отпреди 25 години.

За избран интервал зданието е било употребявано единствено за потребностите на Националния музей на образованието. Сега следва реституция на фасадата и промяна на дограмата, която още веднъж ще е дървена.

Ремонтът планува и вътрешно възобновяване на постройката на Националната Априловска гимназия, осветена тържествено със започването на образователната 1873-1874 година. Предвидено е равнището на 4–метровите тавани в пространствата да бъде свалено, а също и сутеренът да бъде ремонтиран, тъй като в сегашните условия е мъчно класните стаи да се стоплят през зимата.

" През целия отоплителен интервал, макар никакви икономии на гориво, с цел да се стопли това каменно здание, учениците ни и сътрудниците в никакъв случай не са се чувствали удобно, в топла постройка. При цялостен отоплителен режим, без икономисване, ние не можем да се стоплим поради спецификата на постройката ", споделя Елвира Христова.

Когато приключи цялостния ремонт на постройката, към този момент няма да има проблем с отоплението, уверена е тя. Дотогава обаче стоплянето на класните стаи остава проблематично, изключително при сегашните цени на газа. Затова в учебното заведение са подготвени да преминат на различен тип гориво - нафта. Направили са планирани планове и се надяват на дотация от страната.

Осмокласниците от новия випуск на гимназията, в която се преподават непознати езици, филантропични и публични науки, дни преди 15 септември, бяха въведени в учебното заведение. Така се приготвят за новата за тях реалност, опознават историята и ритуалите на гимназията, която през годините продължава традициите на първото новобългарско светско учебно заведение, основано преди 187 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР