13 украинчета се завърнаха в родината си от Русия и

...
13 украинчета се завърнаха в родината си от Русия и
Коментари Харесай

Киев: Украйна си върна 13 деца от Русия и контролираните от Москва територии

13 украинчета се завърнаха в родината си от Русия и следените от Москва територии на Украйна. Това е станало с посредничеството на Катар, оповестиха управляващите в Киев, представени от Българска телеграфна агенция.

Началникът на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак заяви в обществената мрежа „ Телеграм “, че „ децата към този момент са посрещнати в родината “. Москва е предала шест деца на възраст сред 6 и 17 години.

Украинският омбудсман Дмитро Лубинец добави, че още седем деца са били върнати от следените от Русия украински територии.

Киев споделя, че към 20 хиляди деца са били отведени от Украйна в Русия или в следените от нея украински територии без позволение на родители и настойници. Той дефинира това като военно закононарушение, което попада под определението на Организация на обединените нации за геноцид. Москва твърди, че е избавила уязвимите деца от зоната на бойните дейности.

Международният углавен съд издаде заповед за арест на президента на Русия Владимир Путин и на детския омбудсман Мария Лвова-Белова по обвинявания за военни закононарушения, свързани с похищение на украинчета. Кремъл отхвърля обвиняванията.

Миналото лято Катар откликна на украинската молба да посредничи с Русия за връщането на децата, а през октомври първите от тях се прибраха в Украйна.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР