Напрежението между Варшава и Брюксел значително се изостри, след като

...
Напрежението между Варшава и Брюксел значително се изостри, след като
Коментари Харесай

Юридически Полекзит: Националното законодателство или правото на ЕС?

Напрежението сред Варшава и Брюксел доста се изостри, откакто Конституционният съд на Полша постанови, че някои правни правила от Общностното право са несъвместими с полската конституция, написа в. " Файненшъл таймс ".

 Полският Конституционен съд не призна закони от общоевропейското право, Европейска комисия с остра реакция Виж още

Решението е кулминационна точка на петгодишен юридически спор сред Полша и Европейски Съюз, който поражда въпроси за дълготрайното бъдеще на Полша в Европейски Съюз и заплашва европейско финансиране за страната на стойност десетки милиарди евро, разяснява изданието.

Европейският комисар по правораздаването Дидие Рейндерс сподели, че Брюксел ще предприеме дейности, с цел да отбрани преимуществото на правото на Европейски Съюз над националното законодателство и обвързващия темперамент на решенията на Съда на Европейски Съюз за държавните управления на страните членки.

Според политици от полската ръководеща партия " Право и правдивост " (ПиС) правосъдните промени, подхванати от държавното управление, които стоят в основата на разногласието с Европейски Съюз по отношение на върховенството на закона, са ориентирани към смяна на една неефективна система и са чисто вътрешен въпрос.

 Снимка

Полският заместник-министър на правораздаването Себастиан Калета съобщи, че решението на Конституционния съд " е апел към институциите на Европейски Съюз да спрат да нарушават договорите, като се пробват - посредством узурпация и изнудване, да получават пълномощия, които не са им предоставени според договорите (на ЕС) ".

По думите му " Европейски Съюз няма право да се намесва в полската правосъдна система ".

Европейската комисия и съперниците на ПиС в Полша обаче считат промените за посягане върху правосъдната самостоятелност. Брюксел неведнъж се е обръщал към Съда на Европейски Съюз за да бъдат анулирани разнообразни детайли от промените, показва " Файненшъл таймс ".

Решението на Конституционния съд е сериозна стъпка към юридически " Полекзит " със обилни последствия за финансирането и бъдещите връзки на Полша с Европейски Съюз, отбелязва в. " Гардиън "

" Това е правна гражданска война " , сподели преподавателят по интернационално и европейско право Рене Репаси от университета " Еразъм " в Ротердам.

Съдебното решение тласка Полша към преден конфликт с Европейски Съюз, като заплашва да унищожи заварката, която държи дружно 27-те страни членки, акцентира в. " Ню Йорк таймс ".

Постановлението на Конституционния съд, издадено след месеци отсрочване по въпрос, който притегля огромно внимание, на процедура оспорва върховенството на правото на Европейски Съюз, което е крайъгълен камък на устрема за " все по-тесен съюз " от самото основаване на общността.

Европейска комисия съобщи, че решението " буди сериозна паника във връзка с преимуществото на правото на Европейски Съюз " над националното право, и даде обещание да пази " основополагащите правила на правния ред на съюза ".

Решението също по този начин повдига рискови дълготрайни въпроси за бъдещото европейското участие на Полша - най-многолюдната и значима в стопански проект страна от групата някогашни комунистически страни, включили се към Европейски Съюз след разпадането на руската империя, отбелязва изданието.

Все отново нито Варшава, нито Брюксел имат интерес от разкъсване на връзките и евентуално ще водят мъчителни договаряния в продължение на доста месеци или години.

Несъгласието на Полша, както и на Унгария , с нормите на Европейски Съюз слага общността пред най-голямото предизвикателство за нея след напускането на Англия, като провокира все по-остри разногласия за бъдещата посока на съюза и задълбочава различията сред " остаряла " Европа и новите страни членки от някогашния източен блок.

Съдебното решение няма да докара до трагичен раздор, сходен на Брекзит , изключително като се има поради, че голямото болшинство от поляците желаят да останат в Европейски Съюз, както демонстрират социологическите изследвания. Но решението може да форсира продължаващия отдавна конфликт на воли сред Брюксел и консервативната ръководеща партия в Полша, разяснява " Ню Йорк таймс ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР