Най-мразеният музей в страната“: Музей на Ленин във Финландия затваря

...
Най-мразеният музей в страната“: Музей на Ленин във Финландия затваря
Коментари Харесай

„Най-мразеният музей в страната“: Музей на Ленин във Финландия затваря вратите си

„ Най-мразеният музей в страната “: Музей на Ленин във Финландия затваря вратите си
Музеят на Ленин във Финландия, „ най-ненавижданият “ в страната съгласно неговия шеф, ще затвори порти в края на годината за главен ремонт и коренна смяна, защото исторически положителните връзки на Финландия с Русия се утежняват, написа Voice of America/VOA.
Директорът на финландския музей на Ленин Кале Калио го назовава най-мразения музей в страната.
Той се намира в град Тампере, в постройката, в която съгласно някои руските диктатори Владимир Ленин и Йосиф Сталин са се срещнали за първи път през 1905 г. Музеят споделя историята на лагерите за насилствен труд и всеобщите убийства в Съветския съюз, само че също по този начин има за цел да се подиграва с диктаторите.
Кальо споделя, че музеят е избрал този метод значително посредством на анкета за посетителите.
„ Най-търсеното нещо беше съветският комизъм, тъй че те желаеха музеят да бъде занимателен. Защото, несъмнено, има доста неща със Съветския съюз, на които да се смеем “, споделя Кале Калио.

Той споделя, че пълномащабното навлизане на Русия в Украйна е трансформирало възгледите на хората.
„ Имахме въпрос: „ Смятате ли, че музеят е занимателен? “
Интересното е, че когато през 22 година стартира войната в Украйна, точно при този въпрос цифрите спаднаха. Хората към този момент не го възприемаха като занимателен “, спомня си Калио.

Забавлението се трансформира в гняв сред критиците, които споделят, че музеят се стреми да възхвалява освен Ленин, само че и руския империализъм.
„ Да видиш този музей тук, който популяризира това, което всъщност е съветско завещание,
е отвратително, като се има поради наследството на Съветския съюз в Украйна. Просто не можах да схвана за какво са създали това “, казва Виталий Заболоцки, председател на групата на украинците в Тампере.

През април музеят разгласи, че ще затвори порти за да промени името си и  да измести фокуса на изложбите си върху руско-финландските връзки, а не върху Ленин.
Кальо споделя, че е било трудно да се получи финансиране.
Финландия и Русия имат обща 1300-километрова граница и винаги са поддържали най-вече положителни връзки, даже по време на Студената война. Това се промени с нахлуването на Русия в Украйна.

Финландия се причисли към НАТО, защото публичните настройки се трансформираха поради опасенията от съветския експанзионизъм.
Повечето от посетителите на музея са от Финландия, само че Кальо споделя, че дребното гости от някогашни руски страни постоянно са имали силно отрицателно отношение към музея.
„ Много по-сложно е да имаш този хумористичен поглед върху руското завещание, какъвто можем да имаме ние от западните страни или даже руснаците “, споделя Кальо.

Заболотски споделя, че е предпазливо оптимистичен по отношение на ребрандирането на музея.
„ Когато се приказва за нацисти, се приказва за Холокоста.
Говори се за всички лагери и доста ми се желае да видя същия формат тук, само че дано забележим по какъв начин ще се развие. Наистина чакам с нетърпение да [видя] това “, споделя Заболоцки.

Кальо споделя пред VOA, че новият музей ще отразява спада в връзките сред Финландия и Русия и ще придобие по-сериозен звук.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР