На страницата на КПКОНПИ все още липсва годишния отчет за

...
На страницата на КПКОНПИ все още липсва годишния отчет за
Коментари Харесай

КПКОНПИ е една от най-непрозрачните институции

На страницата на КПКОНПИ към момента липсва годишния доклад за 2018 г по Закона за достъп до публични информация. Срокът да бъде оповестен е 1 март. Освен, че подопечната институция на Пламен Георгиев постоянно не дава информация без каквито и да било претекстове, съдът е отменил отхвърли на Антикорупционната комисия да даде информация за 11 проверявани лица.
В края на предходната година Фрогнюз, откакто не получи отговор на заложени към Комисията въпроси, обърна внимание на доклада на КПКОНПИ за 2017 година, който е оповестен на страницата им. От него се вижда, че КПКОНПИ от всичките 6 заявки, които е получила, е отказала информация на 3 от тях и единствено по 1 е дала информация. Очаквахме и доклада за предходната година, през която ползата към активността на тази институция нарастваше от ден на ден. Но него го няма. Защо?

От месечния инфopмaциoнeн бюлeтин на Πpoгpaмa Дocтъп дo Инфopмaция научаваме че Върховен административен съд е отменил отвод на КПКОНПИ да даде информация за 11 проверявани лица, зaeмaщи или зaeмaли пyблични длъжнocти. „ Oтĸaзът дa бъдe пpeдocтaвeнa инфopмaция c мoтив cлyжeбнa тaйнa e нeзaĸoнocъoбpaзeн, ĸoгaтo нe ca пpeдcтaвeни дoĸaзaтeлcтвa зa ĸлacифициpaнe нa инфopмaциятa пo cъoтвeтния peд и мapĸиpaнeтo й c гpиф зa cигypнocт.”

C тoзи мoтив BAC ocтaвя в cилa peшeниe нa ACCГ зa oтмянa нa oтĸaз нa пpeдceдaтeля нa Koмиcиятa дa пpeдocтaви инфopмaция пo дeceт фopмyлиpaни въпpoca, ĸacaeщи пpoвepĸи нa тези eдинaдeceт лицa. Инфopмaциятa e пoиcĸaнa oт журналиста Poceн Бoceв cъc зaявлeниe oт 3 янyapи 2018, a oтĸaзът нa KOHΠИ е бил c мoтив, чe инфopмaциятa пpeдcтaвлявa cлyжeбнa тaйнa. B oтĸaзa им се пocoчва oщe, чe пpeдocтaвянeтo нa иcĸaнaтa инфopмaция щe зaтpyдни извъpшвaнитe пpoвepĸи и щe cъздaдe възмoжнocт зa paзпopeждaнe c имyщecтвo, ĸoeтo мoжe дa бъдe пpизнaтo зa нeзaĸoннo пpидoбитo. От обява в правният уебсайт Дефакто излиза наяве, че поради правосъдното дело част от информацията е предоставена, само че не цялата. Върховен административен съд са показали още, че е неприемливо административният орган да сочи нови претекстове за издаване на отхвърли едвам на стадий правосъдно произвеждане...

Няма обществена информация какъв брой каузи се водят против КПКОНПИ за отхвърлен достъп до информация, нито с какви претекстове се отхвърля такава. Отчетът на Пламен Георгиев също го няма. Самият Георгиев го няма, тъй като е в отпуск поради абсурда с терасата на жилището му.

Ето какво гласи Закона за достъп до социална информация за задъленията му: „ С цел обезпечаване на бистрота в активността на администрацията и за оптимално улеснение на достъпа до социална информация всеки началник на административна конструкция в системата на изпълнителната власт от време на време разгласява настояща информация… Всеки началник по алинея 1 изготвя годишен доклад за постъпилите заявки за достъп до социална информация и за наново потребление на информация от публичния бранш, който включва и данни за направените отводи и аргументите за това. Годишният доклад е част от годишните отчети по член 62, алинея 1 от Закона за администрацията. “

Ето какво пък гласи въпросният член от Закона за администрацията: „ Ръководителите на административни структури в системата на изпълнителната власт показват на основния секретар на Министерския съвет годишно до 1 март отчет за положението на съответната администрация. “

Къде е доклада на КПОКНПИ? Колко и каква информация е предоставена? Колко и каква информация не е предоставена? Защо е отхвърлен достъп до информация?

И да попитаме на посочените имейли*, от опит знаем, че няма да получим отговори. PR акциите и медийните изяви не са доклад. КПКОНПИ дължи доклад и то не на нас съответно, а на обществото.

===

* На страницата на КПКОНПИ е написано, че писмените заявки се дават на книжен притежател под формата на заявление по пример в деловодството на комисията – гр. София, пл. " Света Неделя " №6 в работните дни от 09.00 до 17.30 часа. За писмени заявки се смятат и заявките, получени на посочвания в кореспонденцията факс – 02 / 9401 595, или по електронен път на електронен адрес [email protected], [email protected], или посредством платформата за достъп до социална информация, която се поддържа от администрацията на Министерския съвет.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР