На фона на нарастващата загриженост за ситуацията в Украйна гръцкият

...
На фона на нарастващата загриженост за ситуацията в Украйна гръцкият
Коментари Харесай

Ердоган посреща Мицотакис в неделя

На фона на възходящата угриженост за обстановката в Украйна гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул тази неделя и ще обядва в президентската му резиденция, написа електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Мицотакис ще бъде в Истанбул, с цел да означи празника Тържество на Православието във Вселенската патриаршия.

Поканата на турския президент има изключително значение, защото самият Ердоган преди две години, по време на мигрантската рецесия в региона на Еврос (Марица), съобщи, че не желае да седи на една маса с гръцкия министър председател.

От няколко дни гръцки източници настояват, че поради войната в Украйна и последствията от нея изискванията изискват среща сред двете страни. Мицотакис също обществено изрази желанието си да беседва с Ердоган.

Разбирането в Атина е, че съветската инвазия в Украйна е повлияла на агресивното отношение на Турция , която видя, че Западът няма да отговори безучастно на сходни крещящи нарушавания на интернационалното право.

Правителствени източници споделиха на Катимерини, че съществена цел на визитата е " да се спре ревизионистката изразителност на Турция и настояванията на Гърция да демилитаризира своите острови ".

Междувременно, говорейки преди срещата в неделя, представителят на ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Омер Челик сподели в понеделник, че има уголемен лист с въпроси, които би трябвало да бъдат прегледани с Гърция.

Въпреки, че разговорът сред Турция и Гърция продължава на равнище на така наречен проучвателни диалози, които се водят на ниско дипломатическо равнище, проблемите сред двете страни остават неразрешени.

Анкара упреква Атина в " максималистични искания " към шелфа в Егейско море и Източното Средиземноморие, защото. Освен това още веднъж съгласно Турция Гърция е милитиразизирала островите в Изтчоно Егейско море, които са на няколко благи от турските крайбрежия, а съгласно Договора от Лозана Атина е поела ангажимент тези острови да останат демилитаризирани.

Гърция от своя страна упреква Турция, че употребява мигрантите като оръжие и организира изследвания за въглеводороди във води, които Гърция смята за своя ИИЗ.
 Мицотакис: Пактът Гърция-Франция защищава от експанзия, знаем кой заплашва в Средиземноморието
Мицотакис: Пактът Гърция-Франция защищава от експанзия, знаем кой заплашва в Средиземноморието

Стъпка към стратегическа автономност на Европейски Съюз, Франция е единствена с нуклеарни оръжия

Атина се пробва да оказва напън върху Анкара, като се стреми да контракти европейски наказания поради тези дейности на Турция, само че към този момент в Европейски Съюз няма единение по гръцкото искане, подкрепяно от Кипър и други европейски страни, в това число Франция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР