На десети януари се сбогувахме със световноизвестния китарист Джеф Бек

...
На десети януари се сбогувахме със световноизвестния китарист Джеф Бек
Коментари Харесай

Музикална история еп. 12: В памет на Дейвид Кросби и Джеф бек

На десети януари се сбогувахме със световноизвестния китарист Джеф Бек (Jeff Beck). Осем дни след него умря още едно велико име - Дейвид Кросби (David Crosby). И двамата започват професионална кариера през 1964 година.

Дейвид Кросби е Съосновател на групите „ The Byrds “ и „ Crosby, Stills, Nash & Young “. Цялото му име е Дейвид Ван Кортланд Кросби. Роден е на 14-ти август 1941 година в Лос Анджелис, в семейство на продавачка в повсеместен магазин и оператор на хитови холивудски филми. Като дете пее основно в мюзикъли, дори записва да учи драма, само че се отхвърля. Сътрудничеството му с момчетата от „ The Byrds “ датира от 1964 година. Там той има все по-важна роля за писането на музиката. С песента „ MR. Tambourine Man “ Кросби за пръв път вижда славата.

Гласът на Дейвид не е главен в музиката на „ The Byrds “, само че той е виновен за вокалните аранжименти на групата. След малко съдействие, Кросби се скарва със своите сътрудници, защото постоянно в концертите им показва политически позиции, което нервира останалите.

Най-успешният албум на „ Crosby, Stills, Nash & Young “ е „ Deja Vu “ от 1969 година. В същата година дългогодишната другарка на Кросби катастрофира и той е толкоз разрушен, че взема решение да посегне към опиатите.

Дейвид Кросби издава няколко солови албума. Последният му студиен албум излиза през юли 2021 година и се споделя For Free. А на 4 октомври предходната година бе публикуван и последният лайф албум на рок ветерана със записи от концерт в Съединени американски щати.

Дейвид Кросби има четири деца от четири разнообразни дами. Първото, което се ражда още когато той е на 21 години, е обещано за осиновяване, само че по-късно, бидейки към този момент възрастен мъж, се свързва с татко си. Любопитен факт е, че братът на Дейвид се самоубива, като дълго остава в неопределеност.

Знае се, че Кросби доста обичал канабис и дори го считал за главен източник на ентусиазъм за своята музика. Но за сметка на това е имал съществени проблеми с черния дроб и през 1994 година се подлага на трансплантация, платена от неговия другар и сътрудник Фил Колинс. Кросби три пъти е съден за владеене на опиати, като най-дългата присъда му е девет месеца в затвор в Тексас.

Голямо занимание на Кросби е Корабоплаването, като много от песните му са основани на персоналната му шхуна.

Музикантът умря на 81 години на 18 януари, малко откакто изпратихме и световноизвестния китарист Джеф Бек.

Списание „ Роулинг Стоун “ дефинира Джеф като един от най-влиятелните китаристи в рок музиката. Той се ражда като Джефри Арнолд Бек. на 24 юни 1944 г в Уолингтън, Англия.. От шестата си година слуша и се увлича по разнообразни китаристи. Като възпитаник пее в църковен хор. После, до момента в който учи в Колежа за изкуства в Уимбълдън, сестра му го среща с Джими Пейдж и това изиграва значима роля в кариерата му. Пейдж го предлага на групата „ Yardbirds “ като заместител на Ерик Клептън. И Джеф приема без съмнения. Така минават съвсем две години, в които Джеф и групата вършат много сполучливи шлагери. В един миг обаче нервите му се обтягат, все по-често се кара с сътрудниците си и изисква повече от тях и най-после се разделят. Известно време той не получава никакви оферти, въпреки че от „ Пинк Флойд “ мислели да го ангажират след напускането на Сит Барит. Малко по-късно Джеф основава „ The Jeff Beck Group “, където главен вокалист е станалият много прочут по-късно Род Стюарт. През декември 1969 година Джеф Бек пука череп в тежка злополука, което краткотрайно приключва кариерата му. После за известно време работи с Кози Пауъл от „ Whitesnake “. В началото на 70-те отново събира музиканти за „ The Jeff Beck Group “, само че към този момент звукът е много по-различен от този на първия състав с това име. Става по-близък до соул звученето и това не е инцидентно, защото музиката е записвана в именитите студиа на „ Моутаун “ в Съединени американски щати и даже част от композициите им са кавъри на песни на Стиви Уондър. От средата на 70-те Джеф Бек към този момент стартира да свири и джаз фюжън, защото се среща и работи с такива музиканти. Джеф Бек работи с доста поп и рок звезди, всред които барабанистът Саймън Филипс, а също и артисти и композитори като Дейвид Бауи, Стинг, Фил Колинс, Ерик Клептън, Пол Роджърс, Дейвид Гилмор, БиБи Кинг, Брайън Уилсън, Гънс енд роузис. Той да вземем за пример изсвирва китарното соло в „ Blaze Of Glory “ на Джон Бон джоуви.

Джеф бек има 18 студийни албума, от които четири са взаимни с други актьори. Последният взаимен албум е с Джони Деп и неговата група от 2022 година. Джеф бек е притежател и на осем награди грами през годините.

Като занимание на Джеф Бек можем да посочим автомобилизма. Той се дами два пъти, като при втория брак към този момент е навършил 60 години. Няма деца. Живее главно в Англия, където и умира на 10 януари, на 78 години. След гибелта му много хора написаха възпоминания, в това число Джими Пейдж и Мик Джагър.

В последните седмици изгубихме и още музиканти като Анита Пойнтър от „ The Pointer Sisters “, Ван Конър - басист на рок групата „ Screaming Trees “, а умря също и дъщерята на Елвис, Лиса Мари Пресли. От българската музикална среда ни напуснаха вокалният възпитател Катрин Емилова, оперният артист и също възпитател Асен Селимски и диригентът Алипи Найденов.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР