Арсений е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара

...
Арсений е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара
Коментари Харесай

Кой е новият Сливенски митрополит

Арсений е роден на 18 ноември 1986 година в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров.

Той приключва Софийската духовна семинария " Св. Йоан Рилски " през 2006 година След това е признат в Богословския факултет на Софийския университет " Свети Климент Охридски ", показва Българска телеграфна агенция. Продължава образованието си в Пловдивския университет " Преп. Паисий Хилендарски " - компетентност " Теология ", който приключва през 2009 година

Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 година в Кукленския манастир " Св. св. Козма и Дамян ". Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 година Възведен е в архимандритско достолепие на 6 декември 2009 година в катедралния храм " Успение Богородично " в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 година в Кукленския манастир „ Св. св. Козма и Дамян ”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 година Възведен е в архимандритско достолепие на 6 декември 2009 година в катедралния храм „ Успение Богородично ” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 година до 2010 година Арсений е енорийски духовник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 година е шеф на Пловдивската православна телевизия. От 2010 година е назначен за нравствен надзирател на Пловдивската епархия, а от 2012 година и за ръководител на митрополитския храм " Св. Марина " в Пловдив. На 2 юли 2014 година по решение на Светия Синод на Българската православна черква е наименуван за Знеполски свещеник, а на 6 юли 2014 година в митрополитския храм " Св. Марина " в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

" Нямам задоволително думи, с цел да изразя всичко, което направихте за мен. Разчитам на Вас, на Вашата поддръжка, на Вашите мъдри препоръки и молебствия " - споделя всловото си новоизбраният митрополит Арсений по адрес на пловдивския митрополит Николай, който той назовава " собствен нравствен татко ".



фотография: БПЦ

Изборът на Арсений заСливенски митрополит е значим по отношение на. На 30 юни Светият синод ще избере кой да застане на патриаршеския трон след кончината на Неофит. Изборът ще се организира измежду трима претенденти.

Новоизбраният Сливенски митрополит няма право да взе участие директно в конкуренцията за престола поради незадоволително времеви опит и възрастово ограничаване, само че ще има право на глас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР