Мярката 60 на 40“ да стане 60 на 0“ и

...
Мярката 60 на 40“ да стане 60 на 0“ и
Коментари Харесай

АИКБ предлага мярка 60 на 0 и субсидии за чартърите

Мярката „ 60 на 40 “ да стане „ 60 на 0 “ и  субсидии за чартърните полети. Това са част от предложенията на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) за смяна в  Закона за здравето, който следва да бъде гласуван на второ четене.

„ АИКБ и другите организации на работодателите представяха неведнъж оферти за намаляване на икономическите последствия от изключителното състояние върху стопанската система, измежду които бяха и нужните промени и допълнения в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, с цел да се промени по този начин наречената мярка „ 60/40 “ на „ 60/0 “, което значи страната да поеме 60 на 100 от осигурителния приход на  работник или чиновник и това да е всичко, което неработещият получава като отплата “, се споделя в публична позиция на организацията.

Друго заплащане от страна на предприятието с прекратена активност или за съответната част при ненапълно работно време да не се дължи, каквато е международната процедура. Никъде по света, с изключение на в България, не се дължи 100% отплата в такива случаи, прецизират още работодателите.

От АИКБ упорстват и за отпадне на максималния брой работни часове ексклузивен труд в границите на една календарна година. „ Многократно сме заявявали нуждата от отпадане на възбраната и несъразмерните ограничавания за полагане на ексклузивен труд и така наречен удължено работно време, от съвместяване на сумираното пресмятане на работното време и изключителния труд “, пишат от АИКБ.

От организацията упорстват и за незабавна поддръжка на туристическия бранш в страната. Те предлагат министерството на туризма да дава на туроператори, които употребяват самолетни компании с български действен лиценз за осъществяване на чартърни полети до България, държавна дотация в размер на 6000 евро за всеки полет, в период от две години от анулация на изключителното състояние. Субсидия могат да получат и туроператори, които употребяват услугите на превозвачи с действен лиценз, публикуван от  страна, друга от България, при изискване, че туроператорът потвърди неналичието на интерес за осъществяване на съответния полет от страна на авиационните превозвачи с български действен лиценз, прибавят още от АИКБ.

„ Предложението ни е стимулирано от събитието, че българските самолетни компании разполагат с парк от най-малко 25 - 30 самолета в подготвеност за  изпълнение на чартърни полети по поръчка на туроператори, като среднодневно могат да се извършват общо от главните чартърни летища не по-малко от 30 полета, приблизително по 200 - 250 пасажера на полет “, прецизират от организацията.

От позицията на Асоциацията на индустриалния капитал излиза наяве, че огромна част от измененията в Закона за здравето, които предстоят да бъдат гласувани на второ чете, са подкрепени от тях.

Една от главните промени, която организацията не поддържа, е параграф 2, с който се оферират промени в член 63 от закона. 

„ Предоставянето на пълномощия на обособен министър да вкарва краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на страната или на обособен район на процедура преурежда в ущърб на правата на жителите и бизнеса въпроси, чието решение Конституцията и настоящото законодателство са упълномощили надлежно на Народното събрание или на Министерския съвет. Ако този юридически нонсенс бъде признат, значи съществени правила като недопускането на безпричинно ограничение на права да се уреждат с общи административни актове “, пишат от АИКБ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР