Москва заяви, че няма да се откаже от международния договор,

...
Москва заяви, че няма да се откаже от международния договор,
Коментари Харесай

При какви условия Русия ще възобнови ядрените си тестове?

Москва съобщи, че няма да се откаже от интернационалния контракт, който не разрешава тестванията на нуклеарни оръжия, в случай че Съединените щати първо не възобновят тестовите детонации, заяви съветски вестник.

Русия беше измежду 185-те страни, подписали Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (CTBT) от 1996 година, който не разрешава тестови детонации на атомни оръжия. Споразумението не е публично влезнало в действие, защото осем страни, които имат нуклеарни технологии, в това число Съединени американски щати, не са го подписали и утвърдили.

Въпреки че не е публично утвърден, множеството от нуклеарните страни в света съблюдават мораториума върху нуклеарните опити. През септември 2021 година генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани осемте страни, които към момента не са утвърдили контракта, да го създадат „ без закъснение “.

Ядрена опасност надвисна след пълномащабното навлизане на Владимир Путин в Украйна, със закани за потребление на атомни оръжия, които неведнъж се отправяха от страна на съветските пропагандни медии. А от Кремъл идваха смесени и неразбираеми известия за нуклеарните му качества.

Във вторник новинарският канал РБК популяризира изказване на съветското външно министерство, в което се споделя, че Съединени американски щати са се възползвали от преимуществата на интернационалната система за наблюдаване на нуклеарните оръжия, „ само че в това време настойчиво отхвърлят да ратифицират този контракт.

„ Това не може да продължава безпределно “, предизвестяват те.

РБК попита външното министерство при какви условия Москва ще бъде подготвена да възобнови тестванията на нуклеарни оръжия и получи отговор, че това ще се случи единствено в случай че Съединени американски щати първи ги извършат.

„ Трябва да се въздържаме от всевъзможни провокации и спекулации по отношение на вероятностите за обновяване на нуклеарните опити във връзка с Русия “, сподели министерството, съгласно РБК.

По-рано през август вестник Комерсант заяви за това по какъв начин държавните организации в Русия са обсъждали отдръпването на Москва от контракта заради позицията на Съединени американски щати, макар че към момента не е взето решение.

Докладът на Комерсант от 3 август излезе два дни преди 60-ата годишнина от Договора за възбрана на нуклеарните опити, съгласно който Москва се споразумя с Вашингтон и Лондон да забранят атомните опити в атмосферата, космоса и под водата.

Говорителят на съветското външнополитическо ведомство Мария Захарова разкритикува Съединени американски щати, че не са утвърдили контракта от 1996 година, като сподели, че „ за жалост, повече от четвърт век ДВЗЯО, който имаше за цел да спре дефинитивно всички типове нуклеарни опити, не е влезнал в действие. мощ. “

Захарова осъди „ деструктивното и безконтролно държание на Съединени американски щати, които публично отхвърлиха да ратифицират контракта през 2018 година и не престават да се придържат към тази позиция “

Когато се свърза с Newsweek за отговор, представител на Държавния департамент на Съединени американски щати сподели в изказване:

„ Съединените щати не престават да съблюдават мораториума за изпитване на нуклеарни експлозиви с нулева мощ и приканват всички страни, притежаващи нуклеарни оръжия, да разгласят или поддържат подобен мораториум. “

Изпълнителният шеф на Асоциацията за надзор на оръжията Дарил Г. Кимбъл сподели, че макар че не е публично утвърден, CTBT „ е едно от най-успешните съглашения в дългата история на контрола и неразпространението на нуклеарните оръжия “.

„ Повечето страни с нуклеарно оръжие, които не са подписали или не са утвърдили CTBT, в това число Китай, Индия, Израел и Пакистан, съблюдават мораториум за нуклеарни опити “, написа той в последния брой на списание Arms Control Today.

Той обаче сподели, че де факто световният мораториум върху нуклеарните опити не може да се приема за даденост.

„ Китай, Русия и Съединените щати не престават да вземат участие в действия, свързани с оръжия, в техните някогашни полигони за нуклеарни опити “, написа той.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР