Много ученици ще са без достъп до онлайн обучение и

...
Много ученици ще са без достъп до онлайн обучение и
Коментари Харесай

Хиляди ученици са без достъп до онлайн уроците

Много възпитаници ще са без достъп до онлайн образование и през тази образователна година. От понеделник всички учебни заведения в страната превключват в отдалечена среда. Не всички деца, обаче имат нужните устройства, с цел да вземат участие в уроците, признават от просветното министерство. През предходната образователна година техният брой е бил близо 40 хиляди.

В началото на тази образователна година на учебните заведения са били отпуснати средства за закупуването на нови 19 000 устройства за учениците. Поръчките обаче са се забавили и по този начин доста от тях не са доставени, съобщи през вчерашния ден просветителният министър. Следващата седмица се чака да бъдат гласувани 15 милиона лв. за учебните бюджети.

От понеделник учениците в главното учебно заведение в село Поликраище ще би трябвало да вземат решение задания по математика не на сметалото, а на клавиатурата. Част от децата обаче нямат компютър у дома.

„ За към 10 деца не съумяха да стигнат таблети”, споделя Ани Нейкова, шеф на ОУ " Св. св. Кирил и Методий ".

Това принуждава един от учителите да насочи зов във Фейсбук - за незабавно търсене на остарели, само че работещи устройства. “Tаблети, телефони, карти с интернет. Това ни би трябвало, с цел да можем най-малко да осигурим на децата нужните средства за реализиране на онлайн обучение”, споделя началният преподавател Инна Василева.

Само за часове доброволци откликват на молбата и всичко належащо към този момент е набавено.

„ В събота и неделя с сътрудниците ще сме по домовете на децата да инсталираме устройствата”, съобщи директорката на учебното заведение. „ Трябва да им покажем по какъв начин работи платформата, къде би трябвало да натиснат, с цел да пуснат тон и камера, само че става постепенно - за жалост нямахме доста време да реагираме”, безапелационна е и Инна Василева.

Неправителствени организации също се включват в търсенето и даряването на техника за учениците.

„ В момента работим с 300 учебни заведения, от 138 имаме поръчка за устройства като са нужни над 6 хиляди”, съобщи Нели Николова от ЦМЕДТ " Амалипе ". „ До този миг сме изпратили 35 устройства, които към този момент са в учебните заведения и са предадени на децата”, показва Деница Иванова.

„ Сериозен растеж в продажбите има на уебкамери, принтери, надлежно всички други компютърни аксесоари”, съобщи шефът на магазин за техника Йордан Вакъвчиев. По думите му най-вече се купуват преносими компютри: „ Търси се преносимият компютър да има конфигурирана операционна система Windows, с цел да се отварят някои таблици, приложения, да се обработват текстове. Обръщат внимание повече на характерностите и на по-средния към високия клас машини, защото сходен апарат се употребява няколко години”.

В магазина откриваме и Йордан, дружно с двете му деца - първокласничка и шестокласник. Вече са набавили всичко належащо и даже имат стратегия за понеделник. “Малката учи на таблет в хола, до момента в който баткото в детската стая на преносимия компютър. И аз на длъжностен лаптоп”, разказва обстановката в дома си Йордан.

Въпреки че напролет сред 35 и 40 хиляди възпитаници се оказаха без устройства за онлайн уроците, от просветителното министерство регистрират, че страната ни е била измежду тези с най-голям обсег в електронното образование. Макар че ограниченията са в действие до 21 декември, от МОН удължиха коледната почивка и действително децата трябав да се върнат в клас през януари. От министерството предвиждат, че и след Нова година, когато децата се върнат в класните стаи, може още веднъж да се стигне до отчасти затваряне на учебни заведения или периодично повтаряне на онлайн и присъствени занятия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР