Министерството на икономиката и индустрията чрез обществена консултация кани всички

...
Министерството на икономиката и индустрията чрез обществена консултация кани всички
Коментари Харесай

Събират предложение за нов Закон за виното и спиртните напитки

Министерството на стопанската система и промишлеността посредством социална консултация кани всички заинтригувани страни да дадат оферти и мнения по правенето на план на нов Закон за виното и спиртните питиета в частта му за спиртните питиета, държавната политика във връзка с които се реализира от министъра на стопанската система и промишлеността.

От главно значение ще бъде отчитането на проблематичните области на настоящия Закон за виното и спиртните питиета, за които се счита, че биха могли да намерят решение в новия закон.

Със законопроекта се цели да бъдат въведени в българското законодателство условията на Регламент (ЕС) 2019/787 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 година за определението, описанието, представянето и етикетирането на спиртни питиета, за потреблението на наименованията на спиртните питиета при представянето и етикетирането на други храни, за отбраната на географските инструкции на спиртни питиета, за потреблението на етилов алкохол и дестилати от аграрни генезис в алкохолните питиета и за анулация на Регламент (ЕС) № 110/2008.

Предвижданите в законопроекта промени целят още и да разрешат зародили проблеми по националното използване на в този момент настоящия закон в частта му за спиртните питиета. Изготвянето на нов ЗВСН ще се извърши и с отчитане на досегашния опит от сполучливото контролиране до този миг на бранша на спиртните питиета.

Министерството на стопанската система и промишлеността провежда актуалната консултация в частта за производството и търговията с етилов алкохол от аграрни генезис, дестилати от аграрни генезис и на спиртните питиета, държавната политика във връзка с които се реализира от министъра на стопанската система и промишлеността.

Предвид смисъла и сложността на бранша на спиртните питиета са открити специфични правила по отношение на описанието, представянето и етикетирането на спиртните питиета, във връзка и с потреблението на публични наименования, географски инструкции, съставни термини и загатвания в описанието, представянето и етикетирането. Основната цел на консултацията е да се получи противоположна връзка и да се съберат задоволително оферти, мнения, данни и информация от заинтригуваните страни за обществената регулаторна намеса в региона на спиртните питиета и да се подхващат съответните ограничения за усъвършенстването ѝ, съобразени с използването на европейската такава.

Мнението по плана на нов закон ще се търси от производителите на спиртни питиета, получилите удостоверения за действия с дестилационни уреди, както и от техните професионални организации. На тях ще им бъде възложен и въпросник за оценка на отражението върху бизнеса на административните и други тежести и ограничавания. Консултационният документ ще бъде изпратен и до Министерството на земеделието и храните, Изпълнителната организация по лозата и виното, Комисията за отбрана на потребителите, Агенция " Митници ", Министерството на нововъведенията и растежа, Националния институт за проучване и сертификация.

Срокът за осъществяване на консултацията е 14 работни дни след публикуването на консултационния документ на и на интернет страницата на Министерството на стопанската система и промишлеността.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР