В очевиден опит да разшири дневния ред на гръцко-турските въпроси,

...
В очевиден опит да разшири дневния ред на гръцко-турските въпроси,
Коментари Харесай

Анкара „застрашава“ собствените си морски паркове

В явен опит да разшири дневния ред на гръцко-турските въпроси, Анкара заплашва да сътвори турски морски паркове в Егейско море, разяснява гръцкото издание Екатемарини.

В отчет в проправителствения вестник Sabah се споделя, че макар че към момента не е осъществено зониране, Анкара желае да разгласи морски паркове в Егейско море, с цел да отговори на проекта, разгласен от Атина, който беше противоречива точка по време на срещата сред Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара.

Предполага се, че приключването на информация от турското държавно управление в пресата се възприема повече като предизвестие към Гърция да не продължава с проекта си за основаване на морски паркове в Егейско море и по-малко – най-малко за момента – като известие, че ще сътвори свои лични турски паркове.

В отчета на вестника се споделя, че картографирането ще бъде осъществено от турското министерство на превоза и инфраструктурата, като също по този начин се цитира дипломатически източник, който изрази безпокойството на Анкара от това, което се възприема като „ едностранен ход от страна на Гърция “.

Този ход, добави източникът, е изработен „ без консултация с Турция, което се трансформира в териториализация посредством демаркация и контролиране на потреблението на запаси в географски избрана област “.

Миналата седмица Мицотакис съобщи, че „ морските паркове, несъмнено, ще бъдат построени в зоната на гръцкия суверенитет “ и се чудеше по какъв начин „ морски парк в Цикладите е проблем за Турция “.

Ден след срещата в Анкара предишния месец, когато Ердоган повдигна въпроса с Мицотакис, външният министър на Турция Хакан Фидан сподели: „ Записахме нашите запаси и мисли по отношение на морския парк “.

„ Ние ги изразихме. Казахме, че това не е почтен екологичен план в нашите очи, че в случай че продължи, ще навлезе в въпроси, свързани с континенталния шелф, което е алена линия, която ни тревожи, и че няма да го приемем “, сподели Фидан.

Статията в Sabah също по този начин загатна, че има опция за взаимно съдействие сред Гърция и Турция по въпроса за морските паркове, като в действителност цитира като образец съдействие сред Филипините и Малайзия. „ Има случаи, в които страни са употребявали морски паркове, с цел да получат права върху противоречиви морски запаси, да лимитират свободата на другите и да открият суверенитет над морското пространство. Има обаче и сполучливи образци за съдействие. Един подобен образец е съдействието сред Малайзия и Филипините през 1996 година за първата морска трансгранична предпазена зона в Азия, а точно предпазената зона на наследството на островите на костенурките в морето Сулу “, се споделя в известието.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР