България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси

...
България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси
Коментари Харесай

Радев: България ще продължи да е надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария

" България ще продължи да бъде благонадежден снабдител на енергийни запаси за Унгария ", съобщи президентът Румен Радев след диалог с унгарския си сътрудник Тамаш Шуйок в Будапеща. Енергийната съгласуваност със съседите и построяването на газовите връзки с Гърция и Сърбия работи в изгода и на Унгария, акцентира Радев, съобщи БНР.

" Българската самодейност " Solidarity ring " за транспорт на спомагателни количества газ от Азербайджан беше първо подкрепена от Унгария. Ние работим за нейното реализиране. България и получи достъп до 7 терминала за полутечен газ в Средиземно море и до газопреносната мрежа и на Гърция, и на Турция. И това работи в интерес на Унгария - за сигурност на доставките и за диверсификация. Двете страни споделяме убеждението, че нуклеарната енергетика е основен фактор за реализиране на енергийна сигурност и на резистентен преход към зелена стопанска система и въглеродно неутрална стопанска система ".

Унгарският президент също сложи акцент върху енергийната сигурност: " България играе основна роля в преноса на доставките на съветски природен газ за Унгария. Ролята на България може да се ускори в бъдеще в това отношение посредством импорт на природен газ от Азербайджан и Турция. За нас това значи безвреден транспортен маршрут. За нас е значимо преносът на природен газ през България да остане постоянен и сигурен ".

Двамата президенти разискаха и войната в Украйна, която остава огромното предизвикателство пред Европейския съюз. Всеки ден война е загуба освен за Русия и за Украйна, само че и за всички страни членки на Европейски Съюз, уточни Радев:

" Всеки ден от тази война значи възходящ риск за световната сигурност. Ние общо жигосваме експанзията на Русия против Украйна и поддържаме Украйна, най-много с филантропична помощ, от първия ден на тази година и сме уверени, че би трябвало час по-скоро да се намерят дипломатически принадлежности за нейното преустановяване. Това няма да стане с повече оръжие, с изпращане на войски от държави-членки на НАТО на територията на Украйна. Ще стане с повече дипломация ".

Войната в Украйна би трябвало да бъде решена по пътя на дипломацията, акцентира и Тамаш Шуйок: " Необходимо е неотложно преустановяване на огъня и реализиране на обективен и резистентен мир. И двамата сме обезпокоени от опцията за ескалация на руско-украинската война и изрично отхвърляме последните оферти за изпращане на европейски или съюзнически войски в Украйна. Унгария изрично осъжда съветската експанзия и застава зад суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Продължаваме да оказваме филантропична помощ на нашата съседка ".

В Будапеща двамата държавни глави ще открият Българския културно-образователен център, построен с поддръжката на българската и унгарската страна. В новата постройка ще се обитават просветителните и културните институции и неправителствените организации на българската общественост, която наброява близо 6 300 души.

Българското малцинство в Унгария е прието през 1993 година като едно от 13-те национални малцинства и има собствен представител в Националното заседание на Унгария. В рамките на визитата Румен Радев се срещна и с унгарския министър председател Виктор Орбан.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР