Министърът на културата Найден Тодоров отличи на официална церемония днес

...
Министърът на културата Найден Тодоров отличи на официална церемония днес
Коментари Харесай

Златен век за Валя Балканска, Соня Йончева и Силви Вартан

Министърът на културата Найден Тодоров отличи на публична гала през днешния ден актьори и дейци от разнообразни области на културата за техния принос за развиването на българската нематериалност и в навечерието на 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Официалната гала се състоя на „ Сцена 17 “ в Министерството на културата и на нея участваха заместник-министрите на културата Амелия Гешева, Виктор Стоянов и Илко Ганев, както и шефове на дирекции в МК.

В началото на церемонията министър Найден Тодоров се обърна с малко обръщение към дейците на българската просвета, като в собствен жанр им описа за един филм, който е гледал преди 25 години – „ Галактическа задача “.

Министър Тодоров описа в резюме сюжета на фантастичния филм, който показва миролюбива извънземна цивилизация, нападната от нашественици. Тя прихваща видеоизлъчване от Земята, в което учени им споделят по какъв начин да се спасят. Интересното в този филм е, че в процеса на деяние извънземните отвличат учените от Земята и се оказва, че учените не са учени, а актьори; а прихванатият сигнал бил филм. На въпроса: „ Защо снимате нещо, което не е истина? “ актьорите дали отговор: „ Защото това е изкуство! “.

„ Тогава за първи път си зададох въпроса: „ Значи ролята на изкуството не е да ни дава истината? Каква тогава би трябвало да бъде ролята му? “, показа министър Тодоров и напомни, че Министерството на културата чества 24 май дружно с хората на науката, които търсят истината, а в България, в продължение на десетки години след Освобождението, Министерството на културата и Министерството на образованието и науката са били едно цяло.

„ Едните търсят истината, а другите очевидно я заобикалят. Какво тогава търсим? Има една доста хубава имитация, приписвана на огромния мексикански стихотворец Сезар Круз – че ролята на изкуството е да успокои тези, които са в паника и да разтревожи прекомерно спокойните. Мисля, че тъкмо последното е огромната роля на изкуството – да ни изкара от зоната ни на комфорт, с цел да стартираме да се развиваме.

Защото до момента в който сме в зоната си на комфорт, нито науката ще върви напред, нито обществото ще върви напред и постепенно ще загинем “, показа министър Тодоров. Той се обърна към отличените и гостите с думите: „ Искам да благодаря на всички Вас за това, че ни изкарвате от зоната ни на комфорт. Благодарение на хора като Вас българският народ е претърпял тежки епохи и още е тук. Благодарение на Вас през днешния ден се надявам, че ще реализираме едно бъдеще, в което няма да се срамим от нашите деца. Благодаря Ви доста и прелестен празник на следващия ден! “.

Престижните оценки на Министерството на културата през днешния ден по случай 24 май получиха актьори, музейни експерти, читалищни деятели, писатели – персони от разнообразни области на духовния живот и просвета.

Награда на Министерството на културата „ Златен век “ – огърлие и Грамота за извънреден принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост и във връзка 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност получиха: Валя Балканска, Рашко Младенов, проф. д.и.н. Станислав Станилов, Атанас Киряков, доцент доктор Никола Лаутлиев доцент доктор Красимира Александрова. По-късно ще получат своите огърлия Силви Вартан и Соня Йончева.

Специален привет към гостите на церемонията с песента „ Малка мома “ насочи първокласничката Рая Щърбанова, която е ученичка в Националното музикално учебно заведение „ Л. Пипков “ към Министерството на културата. Сред отличените млади гении бяха Филип Ангелов, петокласник от НМУ „ Л. Пипков “, Тициано, Мари и Натали Балкански, известни като „ Трио Балкански “, Марина Мравова, още веднъж от НМУ „ Л. Пипков “, както и Кремена Деянова, студентка в 4 курс в НАТФИЗ „ Кр. Сарафов “.

Очаквайте цялостен лист на наградените със " Златен век "

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР