Би било хубаво повече българи да излизат да живеят извън

...
Би било хубаво повече българи да излизат да живеят извън
Коментари Харесай

„Би било хубаво повече българи да поживеят в чужбина“

„ Би било хубаво повече българи да излизат да живеят отвън страната, с цел да я оценят и да схванат какво е в действителност същинското родолюбие, в действителност да обичаш мястото, от което си тръгнал, което те е направило това, което си. “

Това съобщи за Клуб Z българският художник и публицист Василен Васевски, който към този момент 25 години живее в Чикаго. Той гостува в Брюксел, където с изключение на свои картини показа книгите си „ Онова, което остава “ и „ Корени “. Романът „ Корени “ е отдадена на двамата му прадядовци, починали в борбата при Каймакчалан през 1916 година

„ Аз емигрирах на 30 години и значително съм български артикул. Имам някаква американска надстройка по-късно. Но основата, ядрото е било в България “, сподели роденият в Сливен създател.

Той е безусловно склонен, че тъкмо космополитизмът по някакъв метод подкрепя патриотизма или преоткриването му.

Има обаче и една линия сред същинския национализъм и патриотарството.

„ Това е персонален избор за всеки един човек. Този гърмеж на национализъм, шовинизъм и родолюбие е ненапълно натурален след 1989 година Това беше една арестувана сила, която се отприщи, и махалото отиде малко в едната посока. Така или другояче, то ще се върне и ще се откри салдото. Лично аз считам, че най-малко първите 10-15 години, в които наблюдавахме това събитие, то бе потребно за България. Много хора схванаха за Македония, Тракия, Западните околности, научиха въобще какво значат тези понятия, пообразоваха се малко повече по националния въпрос. Някои крайности, които в този момент следим, съгласно мен са неточности на растежа. И се надявам в някакъв миг нещата да се стабилизират “, уточни Васевски.

Според него тези партии у нас, които през днешния ден се брандират като националистически, не отразяват същинските, обичайни български черти, шовинизъм и родолюбие, каквито са съществували до 1944 година

Същевременно Василен Васевски намира за доста необичайно, че патриотизмът и национализмът в неговия български вид се насочват срещу Европа и Съединени американски щати.

„ Това със Съединени американски щати е рецидив от Студената война, който след 2014 година по обясними аргументи стартира да се възражда. Дори имам персонално наблюдаване, че антиевропеизмът в България се ускори след 2014 година Дотогава не се говореше толкоз против Европа. Може би следим резултата на хибридната война “, счита той.
 Василен Васевски изложи свои картини в брюкселската библиотека " София ". Снимка Клуб Z
Васевски е доста изумен, че много българи в Съединени американски щати гласоподават за антизападни наши партии. И постоянно спори с тях.

„ Отдавам го на идеализирането – това е също забавен развой за наблюдаване. Българинът в чужбина идеализира България и то до степен да си затваря очите. Той си спомня единствено хубавите неща. Особено хора, които не си вървят постоянно. Мисля, че част от гласуващите са такива. А проблемът с тази съгласуваност с Русия го приписвам на неприятната историческа подготовка на огромна част от българите, в това число на тези в чужбина, които са артикул на една просветителна система, в която се величаеше един наш североизточен комшия. И всичко българско в историята свършваше до хановете, да не би някой да се почувства доста горделив от това, че е българин. Такова е моето потомство.

Освен това изцяло непознати за всеобщия българин бяха епизоди като войната в Добруджа сред българската и съветската войска или изпращането на съветска дивизия на завоя на Черна в днешна Македония. Така че берем плодовете на това обучение “, посочи интелектуалецът.

Особено му е смешно говоренето срещу Европейски Съюз:

„ Защото това, което България има като някакъв стандарт, се дължи в огромна степен на Европейски Съюз, И аз, който въпреки всичко съм български националист, давам образец, че другояче никой нямаше да върви на Бяло море. Някога имаше единствено един пропускателен пункт на Кулата и се издаваха визи. Никой не беше сънувал Кавала или остров Тасос, които в този момент станаха българско крайбрежие, а ние се питаме на кое море ще почиваме това лято. “

За Василен Васевски български шовинизъм е да имаме задоволително знания за българите, останали отвън рамките на сегашната българска страна, да познаваме историята и да имаме вярно отношение в тази посока.

Той персонално е имал интерес към корените си още от България. Но този интерес се засилил още повече в Съединени американски щати:

„ Когато си отвън страната, можеш доста по-добре да видиш и хубавото, и неприятното. Имаш време да се вгледаш в нещата, което другояче българският делник не ти разрешава. Важно е също, че имаш и финансовите благоприятни условия да пътуваш, да изследваш разнообразни неща, в това число да си идваш до България. Животът в Америка парадоксално ускори моето родолюбие. “

Васевски е на мнение, че би трябвало да има и термин „ американски българи “, както има „ македонски “, „ тракийски “ и други българи.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР