Министърът на икономиката Даниела Везиева заяви, че актовете, издадени от

...
Министърът на икономиката Даниела Везиева заяви, че актовете, издадени от
Коментари Харесай

Проверка в Министерството на икономиката кои актове на Кирил Петков могат да паднат в съда

Министърът на стопанската система Даниела Везиева съобщи, че актовете, издадени от нейния предходник Кирил Петков, не стават автоматизирано оскъдни след вчерашното решение на Конституционния съд, оповестява БНР.

Съгласно това решение Петков е имал двойно поданство, заради което назначението му за длъжностен министър опонира на Конституцията.

Везиева уточни, че екип на Министерството на стопанската система ще направи разбор кои актове биха били вероятно наранени от бъдещи правосъдни разногласия.

Запитана дали ще преподпише въпросните актове, тя изясни, че все още няма по какъв начин да отговори, тъй като става въпрос за актове, които са свързани с други характерни закони. Те били предпазени и постоянни все още.

" За да има съборен акт, би трябвало да има правосъдно дело, което да го направи незабележим. Преподписването като самоцелно преподписване сега не е на дневен ред ", акцентира Везиева и добави, че ще поддържа всичко, което е вярно, в границите на откритите законови правила на страната.

Припомняме, според решението на Конституционен съд указът на президента Румен Радев от 10 май за назначението на Кирил Петков за министър на стопанската система в първото служебно държавно управление на Стефан Янев, е противоконституционен.

Делото в Конституционен съд беше формирано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание. Те настояха указът на президента Румен Радев от 10 май тази година, в частта, с която Кирил Петков е назначен за длъжностен министър на стопанската система, да бъде разгласен за противоконституционен. Аргументът им беше, че към тази дата той към момента бил жител и на Канада. Според Конституцията единствено хора, които имат само българско поданство може да са депутати, министри и магистрати. Подобен проблем има и с ръководителя на Софийски градски съд Алексей Трифонов.

Конституционалисти обаче разясниха преди окончателното изговаряне на съда, че проблем с актовете с подписа на Кирил Петков като министър няма да се сътвори, в това число и че те могат да бъдат преподписани от наследника му министър Везиева.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР