Миналата година Крис Кащанова въведе инструкции за създаване на комикс

...
Миналата година Крис Кащанова въведе инструкции за създаване на комикс
Коментари Харесай

Рисувате с изкуствен интелект, но на кого е авторското право за "произведението"

Миналата година Крис Кащанова вкара указания за основаване на комикс в нова и провокира спор със съществени последствия за това кой е основал творбата: човек или логаритъм.

" Зендая напуща портите на Сентръл парк ", написа Кащанова в Midjourney, стратегия с изкуствен интелект, която основава атрактивни илюстрации посредством писмени инструкции. " Научна фантастика, сцена, бъдеще, запустял Ню Йорк... "

От тези указания и стотици други се появи Zarya of the Dawn, ( " Заря на зората " с игра на думи смесваща " зора " на съветски и британски - бел.ред.), история от 18 страници за воин, наподобяващ на актрисата Зендая, която броди из пустия Манхатън стотици години напред в бъдещето. Кащанова получи авторски права през септември и разгласи в обществените медии, че това значи, че художниците имат право на правна отбрана за своите арт планове, основани с изкуствен интелект. Това не продължи дълго. През февруари Службата за авторско право на Съединени американски щати и Кащанова стана първият човек в страната, лишен от правна отбрана за AI изкуство. Изображенията в " Заря ", сподели службата, " не са артикул на авторство на човек ". Службата разреши на Кащанова да резервира авторските права върху подреждането, редактирането и сюжета.

Сега, благодарение на мощен юридически екип, художникът още веднъж тества до каква степен се простират границите на закона.

За нова книга Кащанова се е обърнала към Stable Diffusion - друга стратегия за изкуствен интелект, която разрешава на потребителите да сканират личните си скици и да ги уточняват с текстови разяснения. Художникът има вяра, че започването с истински творби на изкуството ще обезпечи задоволително " човешки " детайл, с цел да повлияе на управляващите.

" Би било доста необичайно, в случай че не предстои на авторски права ", сподели 37-годишната Кащанова, основава най-новата творба, която е автобиографичен комикс.

 Рисувате с изкуствен интелект, само че на кого е авторското право за
© Reuters

Разбиването на върхове

Във време, когато новите AI стратегии като ChatGPT, Midjourney и Stable Diffusion наподобяват подготвени да трансформират това по какъв начин хора показват себе си - и чупят върхове за напредък на потребителите - правната система към момента не е схванала кой има резултата - потребителите, притежателите на стратегии или може би никой.

Милиарди долари може да зависят от отговора, споделят правни специалисти.

Ако потребителите и притежателите на новите AI системи могат да получат авторски права, те биха извлекли големи изгоди, сподели Райън Мъркли, някогашен началник на Creative Commons, американска организация, която издава лицензи, с цел да разреши на създателите да споделят работата си.

Например, фирмите могат да употребяват AI, с цел да създават и имат правата върху големи количества евтини графики, музика, видео и текстове за реклами, брандиране и развлечение. " Органите за ръководство на авторското право ще бъдат подложени на голям напън да разрешат присъждането на авторски права върху компютърно генерирани творби ", сподели Мъркли. В Съединени американски щати и доста други страни всеки, който се занимава с креативно изложение, нормално има незабавни законови права върху творбата. Регистрацията на авторски права основава обществено вписване на творбата и разрешава на притежателя да се обърне към съда, с цел да наложи правата си.

Съдилищата, в това число Върховният съд на Съединени американски щати, от дълго време одобряват, че създателят би трябвало да е човешко създание. При отменяне на правна отбрана за изображенията от " Заря " Службата за авторски права на Съединени американски щати цитира решения, отричащи правна отбрана за селфи, направено от любопитна маймуна на име Наруто, както и за ария, която заявителят на авторските права сподели, че е композирана от " Светия дух ".

Американският компютърен академик, Стивън Талър от Мисури, твърди, че неговите AI стратегии са " рационални " и би трябвало да бъдат законно приети като основатели на творби на изкуството и изобретенията, които са генерирали. Той е съдил Службата за авторско право на Съединени американски щати, подал е петиция до Върховния съд на Съединени американски щати и има дело за патент пред Върховния съд на Обединеното кралство.
Сара Андерсън, един от художниците, сподели, че даването на авторски права върху творби на AI " би узаконило кражбата ".

 Рисувате с изкуствен интелект, само че на кого е авторското право за
© Reuters

" Трудни въпроси "

Кащанова е представлявана гратис от Morrison Foerster и нейния деец юрист по авторски права Джо Грац, който също пази OpenAI в препоръчан групов иск, заведен от името на притежателите на предпазен с авторски права компютърен код. Фирмата пое случая на Кащанова, откакто неин помощник, Хедър Уитни, видя обява в LinkedIn от художника, който търси правна помощ с нова молба, откакто авторските права на " Заря " бяха отхвърлени.

Това са сложни въпроси със обилни последствия за всички нас.
 Хедър Уитни,
Morrison Foerster

Службата за авторско право сподели, че е преразгледала решението за Кащанова и " Заря ", откакто разкрила, че тя е разгласила в Instagram, че изображенията са основани благодарение на AI, което съгласно институцията не е ясно в първичното септемврийско кандидатстване за отбрана. На 16 март тя издаде обществени насоки, инструктиращи претендентите ясно да разкрият дали творбата им е основана благодарение на AI.

Ръководството споделя, че най-популярните AI системи евентуално не основават предпазени с авторски права творби и " това, което има значение, е степента, в която индивидът е имал креативен надзор ".

" Абсолютно потресени "

Кащанова открива Midjourney през август откакто пандемията значително приключи работата им (авторът се дефинира като полово небинарна и употребява " те/им " като идентифициране, " Ройтерс се придържа към това определение - бел.ред.) като фотограф на йога и рискови спортове. " Умът ми беше изцяло покъртен. "

Сега, когато AI технологията се развива със светкавична скорост, Кащанова се обърна към по-нови принадлежности, които разрешават на потребителите да вкарват истинска работа и да дават по-специфични команди за надзор на крайния резултат. За да ревизира до каква степен човешкият надзор ще задоволи Службата за авторски права, Кащанова възнамерява да подаде поредност от заявки за авторски права за обособени изображения, определени от новия автобиографичен комикс, всяко от които е направено с друга стратегия, конфигурация или способ с изкуствен интелект.

Сега работи в започваща компания, която употребява AI, с цел да трансформира детски рисунки в комикси и сътвори първото сходно изображение преди няколко седмици, озаглавено Rose Enigma.

 Рисувате с изкуствен интелект, само че на кого е авторското право за
© Courtesy of Kris Kashtanova, © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation

Седейки пред компютър в жилището им с една спалня в Манхатън, Кащанова показва най-новата им техника: на екрана се появява елементарна схема, нарисувана с химикалка върху хартия, която е сканирана в Stable Diffusion, след това стартира прецизирането ѝ, като се поправят настройките и употребяват текстови указания като " млада жена киборг " и " цветя, излизащи от главата й ".

Резултатът е неземно изображение, долната половина на женско лице с рози с дълги дръжки, заместващи горната част на главата. Кащанова го е подала за отбрана на авторските права на 21 март.

Образът ще се появи и в новата книга. Заглавието е: " За моята AI общественост ".

Говорител на службата за авторски права отхвърли коментар. Midjourney също отхвърли да разяснява, а Stability AI не отговори на претенции за коментар. Getty и OpenAI отхвърлиха коментар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР