Международната икономическа агенция (МАЕ), която отразява гледната точка на колективния

...
Международната икономическа агенция (МАЕ), която отразява гледната точка на колективния
Коментари Харесай

Западът твърде рано погребва енергийната мощ на Русия

Международната икономическа организация (МАЕ), която отразява гледната точка на груповия Запад, предвижда големи загуби за Русия от разкъсването на енергийните връзки с Европа. Според шефа на МАЕ даже Китай няма да избави страната ни от тези загуби. Струва ли си обаче да се има вяра на тези апокалиптични прогнози и къде Русия ще може да продава енергийните си запаси?

„ Европа е най-големият енергиен пазар за Русия, доста значим и благонадежден клиент. Русия загуби този клиент и сигурно го загуби вечно “, сподели Фатих Бирол, началник на Международната енергийна организация. Според него Русия търпи огромни загуби заради спада на доставките за Европа и " това е единствено началото ". Русия ще търси нови клиенти, само че ще се сблъска с логистични и стопански проблеми и ще отнеме 10 години, до момента в който Русия пренасочи доставките към Китай, добави Бирол.

Всъщност тази апокалиптична картина е надалеч от действителността. Русия към момента не е изгубила европейския пазар на нефт и газ, а и по никакъв начин не е несъмнено дали ще го загуби вечно. Никой не може да даде отговор тъкмо в този момент, в това число специалистите от промишлеността в чужбина.

Да стартираме с това, че съветският нефт продължава да се изнася за Европа. Съединени американски щати вкараха петролното ембарго още напролет, а в Европейски Съюз то ще проработи едвам след месец и половина.

Що се отнася до съветския газ, износът му за Европейски Съюз също не е паднал до нула. През Украйна продължава пренос на съветски газ. Въпреки че размерите са понижени два пъти и половина: вместо 109 милиона кубически метра дневно, предписани в контракта от 2019 година, през украинската ГТС минават 42. Защото Украйна отхвърли да изпомпва газ през станцията Суджа и остави в употреба единствено “Сохрановка ”.

Гърция, Унгария, Сърбия и Румъния не престават да получават съветски газ по второто отклонение на " Турски поток ". България, през която се транзитира газът, официално отхвърли да заплаща доставките на “Газпром ”, само че купува газ от съседите си и в действителност това е същият съветски газ, отбелязва Станислав Митрахович, водещ специалист във Фонда за национална енергийна сигурност.

Има и доставки на съветски газ за Латвия, която попълня своето подземно газово вместилище в Инкукалнс, което доставя газ на други балтийски страни и Финландия, прибавя той. И най-после, Русия продължава да доставя своя ВПГ в Европа.

„ Друго е, че доставките на съветски газ могат да спрат всеки миг. Ние сме в обстановка на разрастваща се рецесия. Нито един човек в света не знае сигурно какво ще се случи с енергийния бранш в близко бъдеще “, споделя Митрахович.

Има доста сюжети за развиване на обстановката. „ Фактът, че Путин разгласи нуждата от основаване на газов хъб в Турция, може да се пояснява като опит на Русия да продължи да се бори за европейския газов пазар. Но с цел да се реализира този проект е належащо единодушието на купувача. Засега на равнище Европейски Съюз не виждам нито един формален представител, като се изключи унгарския министър председател Орбан, който да приказва за желанието да се купува съветски газ. Позицията им обаче може да се промени. Дали Европа ще купува съветски газ или не зависи от това дали Русия ще реализира боен триумф в Украйна. Или решението за връщане на съветски газ в Европа може да бъде взето, откакто Европа премине с страдания през отоплителния сезон 2022-2023 година “, споделя Митрахович. Колко проблематичен ще бъде отоплителният сезон зависи от доста фактори, в това число от времето. Колкото по-студена е зимата, толкоз по-висока ще бъде цената на газа.

Друга променлива, значима за Европейски Съюз тази зима, е политиката на Китай. Ако Пекин се откаже от политиката на „ нулева коронавирус “ и спре блокирането, тогава той ще стартира да тегли повече ВПГ от пазара, което значи още по-голям физически дефицит на газ за Европа.

Колкото по-голямо е равнището на стрес, претърпяно от европейската стопанска система, толкоз по-вероятно е възобновяване на газовите връзки с Русия. „ Това, което Международната енергийна организация споделя, е идеологически разказ, който е нужен, с цел да се поддържа увереността на Запада в правилността на определения от него курс на деяние “, сподели Митрахович.

Разбира се, ще има проблеми с пренасочването на съветските доставки на нефт и газ към други пазари, в това число заради санкционен напън. Това е повлияно от рестриктивните мерки във финансовите калкулации и рестриктивните мерки върху застраховането на корабите, както и проектите на Запада да вкара таван на цените на петрола и газа от Русия. С тавана на цените обаче не върви изключително добре.

„ В момента се вършат калкулации за това какъв брой танкера ще са нужни за пренасочване на петролните потоци, по какъв начин ще работят, какъв тип горист флот от танкери може да се употребява. Но мисля, че ще успеем да пренасочим към две трети от размерите нефт от европейските към други пазари. И това към този момент се случва. И тогава ще е належащо да развием личен корабостроене и осигурителен бизнес “, споделя Митрахович.

Що се отнася до газа, Русия би трябвало бързо да подпише контракт с Китай за доставка на гориво по газопровода „ Силата на Сибир-2 “, с цел да стартира построяването на този газопровод. Изграждането може да отнеме до три години. Това ще разреши неотложно пренасочване на 55 милиарда кубически метра годишно - към една трета от размера, който " Газпром " доставяше в Европа. Освен това имаме потребност от народен план за основаване на лични ВПГ технологии за огромно втечняване, които могат да бъдат основани в границите на петгодишен небосвод, споделя специалистът. Изграждането на ВПГ терминали благодарение на новата технология въпреки всичко ще отнеме време.

Друг метод е да се развие търсенето на газ в Русия. Това може да стане посредством развиването на пазара на газови моторни горива, което може да обезпечи в допълнение търсене на 10 милиарда кубически метра газ. Можете също по този начин да създадете химически и металургични предприятия. Да се създават още повече азотни торове, където газът се употребява като суровина, тъй като повишаването на популацията на света усилва търсенето на торове.

Всички тези ограничения могат да разрешат на Русия да откри покупател за към две трети от размера газ, изнесен за Европа. И това е сюжет, който не регистрира проекта за пренасочване на 55 милиарда кубически метра през новите тръби на " Турски поток ".

Изявлението на МАЕ, че Русия страда от загубата на европейския пазар, също е някак едностранчиво. По време на интервала на турбуленция и преконфигуриране на откритите връзки, несъмнено, ще има загуби. Това обаче очевидно не е мащабът на загубите, на които Западът разчиташе. „ Русия през последните месеци печели към 1 милиард евро дневно от износа на нефт и газ. Това е постоянна цифра от към този момент няколко месеца насам “, споделя Митрахович.

Поне тази година Русия ще продължи да печели от петрол и газ. “Газпром ” регистрира рекордна облага. Имаше спад в износа ( “Газпром ” изнася единствено 20% от миналогодишния обем), само че той се компенсира от невиждано повишаване на цените.

Загубите на Русия от проблеми с износа на нефт тази година също са дребни. На първо място, тъй като цените на петрола също остават високи. А износът на нефт носи на Русия четири пъти повече облага от износа на газ.

Догодина обстановката за петролните пазари ще е по-тежка. „ Но даже най-скептичните специалисти чакат спад в износа на съветски нефт с не повече от 1-1,5 милиона барела дневно. На фона на прогнозите на същата МАЕ, която през април очакваше, че добивът на нефт в Русия ще спадне с една трета за един месец, актуалните прогнози са по-благоприятни за Русия “, заключва източникът.

Любопитно е, че МАЕ не загатва каква цена заплащат купувачите на съветски енергийни запаси. Средно в Европейския съюз инфлацията се приближава до двуцифрена сума, а в Германия - най-голямата стопанска система в района - тя стана двуцифрена за първи път от 70 години. Европейската промишленост изпитва големи проблеми и прави проекти за прекачване на производството в Съединените щати. А сметките за ток и парно изненадват даже заможните европейци.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР