Масовото карантиниране на участниците в злополучния Консултативен съвет за национална

...
Масовото карантиниране на участниците в злополучния Консултативен съвет за национална
Коментари Харесай

Нов жест към ВИП карантинираните - ще са в изолация само 7 дни

Масовото карантиниране на участниците в злощастния Консултативен съвет за национална сигурност при президента, при който шефът на Народното събрание Никола Минчев се оказа с COVID-19, роди нов казус. Въпреки че позитивната проба на Минчев е от 10 януари, предписанията на РЗИ за карантина на контактните с него са с дата 11-и януари. Така всички карантинирани ще могат да се възползват от новата по-благоприятна заповед на Министерство на здравеопазването от 11-ия януари, с която министерството редуцира карантината за заболели от 14 на 10 дни и за контактни – от 10 на 7 дни. Покрай казузса с КНСН и новите характерности на Омикрон – вариантът се кара по-бързо, здравните управляващи обмислят да съкратя карантината за всички заварени случаи отпреди издаването на заповедта.

Това стана ясно от присъединяване на шефът на столичната РЗИ

Столичната РЗИ се е свързала с ръководителя на Народно събрание Никола Минчев и е получила от него лист на контактните лица – общо 28 души, изясни Пенчев. Това се е случило на 11 януари, като тази дата се смята за първичното събитие и периодите стартират да текат от нея.  Пенчев не съумя да изясни доста ясно за какво при други карантинирани за начална дата е признат деня на позитивната проба, а не на приемането на информация за контактните. bTV показа данни за съответен сходен случай, като Пенчев изясни, че ще го изследва. Шефът на РЗИ не приема внушенията, че Министерство на здравеопазването е избързало със заповедта единствено поради КСНС, тъй като концепцията за редуциране на карантината се разисква от дълго време. 

При тази времева рамка всички участници в КНСН ще са в карантина единствено 7 дни като се изключи Кристиян Вигенин, който е боледувал преди по-малко от три месеца и в такива случаи карантина не се постанова, разяснява Пенчев. Лицата с бустерна доза могат да се освободят по-рано от карантина, в случай че след период от 72 часа имат взет PCR, който е негативен.

За тези лица карантината става 5 дни, за президента това би означавало карантината да падне на 16-и януари, изясни Пенчев. Той добави, че водачът на „ Възраждане “ Константин Константинов също е под карантина и в случай че я наруши, за него ще се приложат общите ограничения.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР