Лунната мисия на НАСА Artemis I е първата голяма стъпка

...
Лунната мисия на НАСА Artemis I е първата голяма стъпка
Коментари Харесай

Защо чакаме „прозорци за изстрелване“, за да изпратим ракета в Космоса?

Лунната задача на НАСА Artemis I е първата огромна стъпка на организацията към връщането на астронавтите на лунната повърхнина. Artemis I e първият тестов полет на новата мегаракета Space Launch System (SLS) на организацията и капсулата на екипажа Orion.

Ракетата SLS ще изстреля галактическия транспортен съд Orion без екипаж на почти 42-дневна задача, по време на която ще обиколи Луната, преди да се върне на Земята.

За да подсигурява, че този опит ще бъде сполучлив, НАСА прави някои мерки. Екипът на Artemis I към този момент е отстранил повредата по приключването на водород, сменени са уплътненията към системата за „ бързо изключване “, която оказва помощ да се насочи студеното течно водородно гориво към ракетата. Инженерите са възнамерявали тест за 21 септември, с цел да видят дали бързото изключване устоя при криогенните условия, които изисква изстрелването.

Третият опит за изстрелването на Artemis I е плануван не по-рано от вторник, 27 септември, от стартовия комплекс 39B в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида. 70-минутният прозорец за изстрелване ще се отвори тъкмо в 11:37 сутринта локално време. Датата на изстрелване е сред две други огромни галактически събития - НАСА възнамерява да изпрати галактически транспортен съд на 26 септември, който ще разбие метеорит, насочил се към Земята, а на 3 октомври екипажите на Агенцията и SpaceX ще се насочва към Международната галактическа станция.

Ако и този опит не успее, аварийна дата или идващият „ прозорец за изстрелване ” е 2 октомври.

Защо НАСА е толкоз прецизна във връзка с деня и часа на старта?  

Прозорецът за пускане е като да чакате звездите да се подредят. Ракетата ще бъде „ изхвърлена ” от повърхността на Земята. Това изстрелване на ракетата в Космоса би трябвало да бъде тъкмо планувано - към плануваното място в точното време.

„ За Artemis I – задачата за изпращане на капсулата Orion в орбита към Луната – „ точното време “ значи оня миг, в който Луната е допустимо най-близо до Земята (известен като „ перигей “) по време на нейния 28-дневен цикъл ”, изяснява Гейл Илс, старши учител по физика, RMIT University в Мелбърн, пред The Conversation UK

Според него моментът е от решаващо значение за огромна част от траекторията на полета, който разчита на гравитационната помощ както от Земята, по този начин и от Луната. Той е значим и от позиция на сполучливото и безвредно завръщане на капсулата Orion назад на Земята.

„ Orion би трябвало да премине около Луната като изстрелян с прашка, а не да се разбие в нея, тъй че позициите на ракетната установка, Земята, Луната и лунната капсула би трябвало да се знаят тъкмо когато и да е ”, съпоставя ученият. Подобен е образецът с изстрелването на галактическия телескоп Джеймс Уеб, когато контролерите на задачата е трябвало да подсигуряват, че той ще премине през гравитационно уравновесено място сред Земята и Слънцето и няма да удари Луната.

„ Изстрелването на телескопа беше прочистено няколко пъти, с цел да се избегне неприятно време. В последна сметка той бе изстреля от Френска Гвиана с ракета Ariane 5 на Коледа 2021 година ”, напомня Гейл Илс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР