Лицето на гръцка девойка, живяла около 7000 г.пр.н.е, бе успешно

...
Лицето на гръцка девойка, живяла около 7000 г.пр.н.е, бе успешно
Коментари Харесай

Възстановиха лицето на гръцка девойка от мезолита! (СНИМКИ)

Лицето на гръцка госпожица, живяла към 7000 г.пр.н.е, бе сполучливо реконструирано. Кръстена Авги, или в превод от гръцки – Зора, тя наподобява много ядосана.

Сърдитата Зора – по този начин през днешния ден светът познава момичето, чието лице за пръв път вижда бял свят от хилядолетия. Учени от Гърция сполучливо демонстрираха по какъв начин да изглеждали дамите преди 9000 години с нова технология.

Реконструираното лице е на госпожица, която е живяла преди много години. Момичето е на възраст сред 15-18 години и е кръстена от откривателите си Авги, или в превод от гръцки – Зора.

Авги е живяла по времето на мезолите и по-точно - времето, което се счита за зората на цивилизацията. Това е и причина учените да ѝ дадат името Зора.

Зъбите и костите на гъркинята са открити от археолозите през 1993 година в пещерата Теопетра в Тесалия. Реконструкцията е осъществена от проф. Манолис Папагрикоракис, който е зъболекар. За задачата той е направил силиконова реконструция на лицето на Авги от глинена отливка на главата ѝ.

Резултатът е много забавен. Зора има много изпъкнала челюст. Предполагаемата причина е, че в тези години е имало процедура животинската кожа се е дъвче, с цел да стане по-мека. На въпроса за какво момичето наподобява толкоз ядосано, проф. Папагрикоракис сбито дава отговор: Невъзможно е човек да не бъде ядосана в онази ера.

Агвги е страдала от анемия и скорбут. Тя е имала вродени или добити проблеми в региона на бедрата и още няколко болести. Комбинацията от всичко това най-вероятно е станала причина за ранната ѝ гибел.

От анализите и проучванията е потвърдено, че пещерата Теопетра е била обитаема още преди 100 хиляди години. Там се откриват сечива от епохите на палеолита, мезолита и неолита, както и съдове от неолита. Артефактите, както и лицето на ядосана Авги, могат да бъдат видени в музея на Акропола в Атина.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР