В петък хиляди грузинци, водени от православни християнски духовници, отбелязаха

...
В петък хиляди грузинци, водени от православни християнски духовници, отбелязаха
Коментари Харесай

В Грузия демонстрираха в защита на традиционните семейни ценности

В петък хиляди грузинци, водени от православни християнски духовници, означиха " Деня на чистото семейство " с шествие по централната улица в Тбилиси. Това събитие се състоя на същото място, където неотдавна се организираха някои от най-яростните антиправителствени митинги в историята на страната, предава Ройтерс.

Контрастиращите групи, които провеждат маршовете - проправославни и консервативни от една страна и проевропейски от друга - акцентират дълбоките разделения в грузинското общество, което е изпаднало в невиждано политическо противопоставян е.

През последния месец хиляди протестиращи, най-вече младежи,, с цел да изразят несъгласието си с проектозакона за " задграничните сътрудници ", който те осъждат като властнически и въодушевен от Русия. и неведнъж предизвестиха ръководещата партия " Грузинска фантазия " да отдръпна законопроекта , който протестиращите считат, че ще навреди на кандидатурата на страната за присъединение към Европейски Съюз.

Десетки участници в митингите бяха задържани или приети в болница от средата на април, откакто полицията употребява водни оръдия, сълзотворен газ и шокови гранати, с цел да разпръсне стачкуващите.
 Грузинският президент засипа с рецензии закона за задграничните сътрудници
Грузинският президент засипа с рецензии закона за задграничните сътрудници

Саломе Зурабишвили ще наложи несъгласие на противоречивия закон

За разлика от това, петъчното шествие за " Деня на чистото семейство " получи безмълвната поддръжка на " Грузинска фантазия " , чиито водещи членове, в това число министър председателят Иракли Кобахидзе, взеха присъединяване. Тази година денят беше разгласен за формален държавен празник и чества фамилните полезности, наблягайки обичайния брак сред мъж и жена , подсилен и от Грузинската православна черква.

Правата на ЛГБТ-общността са противоречива тематика в Грузия , обичайно православна християнска страна с 3.7 милиона поданици. През март " Грузинска фантазия " показа законопроект, който ще забрани промяната на пола и осиновяването от еднополови двойки , което съперниците преглеждат като опит за повишение на известността преди изборите по-късно тази година.

Демонстрантите - най-вече фамилии и възрастни хора дефилираха по улиците на Тбилиси, носейки православни икони и грузински флагове. Пред Народното събрание, където единствено преди няколко дни протестиращите бяха отведени от полицията, хората се подредиха на опашка, с цел да целунат огромна икона, държана от духовник.

Църквата стартира да отбелязва " Деня на чистото сеейство " през 2014 година , една година откакто протест за правата на ЛГБТ-хората в Тбилиси беше грубо разпилян от тълпи, водени от свещеници и консервативни групи. 17 май се отбелязва в доста страни като Международен ден за битка с хомофобията, бифобията и трансфобията.
 Грузия орязва правата на ЛГБТ общността
Грузия орязва правата на ЛГБТ общността

Проектозакон не разрешава промяната на пола и осиновяването от еднополови двойки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР