Когато осъзнаем, че правилата за безопасност на труда не са

...
Когато осъзнаем, че правилата за безопасност на труда не са
Коментари Харесай

Работното място е все по-опасно за българина, расте броят на труд...

„ Когато осъзнаем, че разпоредбите за сигурност на труда не са административна тежест, а избавят човешкия живот, тогава ще достигнем до по този начин стремежи нулев травматизъм “, сподели по време на конгрес в Ямбол шефът на Агенцията Екатерина Асенова.

 

Едва 5% от подадените през предходната година 8300 сигнала в ГИТ са от служащи и касаят рисковите условия на труд. Останалите са свързани с неизплатени или забавени заплати и компенсации, неспазване на работно време, полагане на ексклузивен труд.

Строителството е секторът, в който се следят най-вече трудови злополуки и заради това и Агенцията е насочила фокуса си точно в този стопански бранш. Проверки в така наречен „ рискови предприятия “ също са измежду най-често проверяваните от инспекторите на ГИТ. Най-потърпевши са две групи чиновници – тези, които са с дълъг опит и имат самочувствието, че могат да се оправят с лекост с работата, а другите са одеве постъпили млади чиновници, които претърпяват пострадвания най-много заради липса на опит, заключават от Агенцията.

 

„ Към днешна дата в страната инспекторите по труда са 350, а по данни на Националния статистически институт работните места са към 2,3 млн. Няма по какъв начин да ограничим трудовия травматизъм, в случай че не се обединим всички дружно - страна, обществени сътрудници, работодатели и работещи за решаването на този проблем “, сподели Асенова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР