Легендата разказва, че вдъхновението за русалките идва от неуловим морски

...
Легендата разказва, че вдъхновението за русалките идва от неуловим морски
Коментари Харесай

Дюгоните в Абу Даби: плахите тревопасни на океана, вдъхновили приказките за русалките

Легендата споделя, че вдъхновението за русалките идва от неосезаем морски бозайник, който е толкоз нерешителен, че бяга при първия взор на човек.

Това е животно, което е необятно застъпено във фолклора на Югоизточна Азия, където доста култури имат вяра, че в началото е било частично човек, а доста езици употребяват синоним на нимфа, с цел да го назоват. В необятния свят той е прочут като дюгон.

" Дюгоните са морски крави. Те са близки родственици на ламантините, а най-близките им сухоземни родственици са слоновете ", споделя Кристофър Маршал, доцент по морска биология в Тексаския университет " A&M ". " Те са неповторими измежду морските бозайници, защото са вегетарианци - хранят се единствено с морска трева и други водни растения. "

Маршал признава, че връзката с русалките може да наподобява пресилена, макар че " това е и научното им име - те са от разред, наименуван " сирени ", а сирена е друга дума за нимфа. Около тях има доста забавна културна митология. "

Не всички от тях обаче са положителни. Сълзите им се продават в бутилки като любовни отвари или афродизиаци, а някои елементи от тялото им - в това число кости, бивни и пениси - се събират поради хипотетични лечебни свойства. Зъбите им се употребяват за разработване на цигарени дръжки. Освен това от хиляди години те са обект на лов за месо и масло, което в комбиниране със загубата на местообитания е довело до доста понижаване на броя им. През 1982 година Международният съюз за отбрана на природата (IUCN) дефинира дюгона като уязвим тип, само че твърди, че степента, до която броят на дюгоните е намалял, не е известна.

Предразположен към изгубване

Местообитанията на дюгоните се намират в крайбрежните региони на Индийския и Тихия океан, допълнително от 40 страни. Според Програмата на Организация на обединените нации за запазване на околната среда обаче предишното лято в Китай те бяха оповестени за функционално изчезнали, а популациите им бързо понижават в страни като Кения, Япония и Индонезия.

" Тези животни имат две съществени уязвимости ", изяснява Маршал. " Едната е загубата на местообитания: морските треви изчезват по целия свят. И второ, приловът: това е голям проблем за дюгоните в Персийския залив. "

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР