Лечебните ефекти на студа върху организма са били използвани още

...
Лечебните ефекти на студа върху организма са били използвани още
Коментари Харесай

Криотерапията – лечение със студ. Как тя влияе на организма ни?

Лечебните резултати на студа върху организма са били употребявани още от времето на медицината от античен Египет и Гърция. Там потапяне в студена вода се е употребило за лекуване на разнообразни неразположения и болкови признаци.

От 1700 година криотерапията (от гръцки „ крио “ - студ) се употребява за възстановяване на здравето и възобновяване след ектремни натоварвания, също по този начин за закъснение стареенето на клетките и даже за загуба на тегло.

Нормално функциониращата имунна система ни защищава от разнообразни патогени – били те вируси, бактерии, гъби и даже паразити. Въпреки това, несъразмерното активиране на имунната система може да аргументи редица увреждане на органите и съставящите ги тъкани. Имунната система частично се управлява и от вегетативната нервна система, която не може да бъде волево повлияна.

В Медицинския център на университета Radboud Nijmegen, професорът по пробна интензивна медицина доктор Питър Пикерс и неговият екип правят редица проучване върху познатия с прякора " Iceman " Вим Хоф.

Наблюдава се угнетяване на имунната система до степен активиране на цитокини – протеини, присъщи за възпалението, да бъде понижено с към 50%. Доброволци, които употребяват метода на ледените бани също демонстрират сходни резултати.

Причината се крие в слагането на тялото в по-трудни условия, като непрекъснатото излагане на неподходящия фактор – съответно мраз, само че в дозирано количество, води до повишение отделянето на адреналин и кортизол, които от своя страна водят до угнетяване на имунния отговор. Но намаляването на реактивността на имунната отбрана не води до понижена защита по отношение на патогенни микроорганизми, а се следи понижаване на възпалителната реакция, което благоприятства по-бързото прекосяване на инфекцията.

Но резултатите на криотерапията надалеч не стигат единствено до удобно повлияване на имунната система. В допълнение доста резултат лекуването оказва и върху оправянето с разнообразни типове болежка.

Ограничаване на съдовата пропускливост (чрез вазоконстрикция и посредством закъснение на нервната проводимост на ноцицептива съобщение) разрешава доста съкращаване освен на възпалителния развой, само че и на възприятието за болежка. Също по този начин се понижава мускулният конвулсия и склонността към кървене.

Изследване върху мозъчните процеси демонстрира, че при подлагането на криотерапия се задейства така наречен периакведуктално сиво вещество, което е отговорно за чувството и потискането на възприятието за болежка. По този метод се отделят ендогенни опиоиди и ендоканабиноиди.

Те имат влияние даже и върху настроението, като постоянно се отделят във високи количество и по време на физически извършения.

Други изследвания демонстрират, че закаляването на тялото посредством постоянно и нормирано излагане на мраз, може да докара още до понижено възприятие за стрес, отмалялост и даже тревога, написа puls.bg.

Според част от респондентите позитивен резултат е имало закаляването със мраз още върху болките в гърба, артритни прояви и даже върху безсънието.

Не за подценяване е фактът, че се откриват още позитивна роля на лечението върху някои алергични прояви, в това число бронхиална астма, както и разнообразни храносмилателни проблеми.

Освен редицата позитивни резултати, криотерапията има и противопоказания за използването ѝ. Включват се болести като криоглобулинемия, болест на Рейно, хипотиреоидизъм, остри нарушавания на дихателната система, някои болести на сърдечносъдовата система (нестабилна стенокардия, сърдечна непълнота етап III и IV), гнойни гангренозни кожни лезии, систематични невропатии.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР