Квартал Врачар в сърцето на Белград. Елитното училище Владислав Рибник

...
Квартал Врачар в сърцето на Белград. Елитното училище Владислав Рибник
Коментари Харесай

Бащата на детето-убиец от Белград го учил да стреля с пистолет. Двамата ходели на лов

Квартал „ Врачар ” в сърцето на Белград. Елитното учебно заведение „ Владислав Рибник ” е мястото, на което се случи невижданата покруса. Осем възпитаници и охранител бяха убити от ученика в седми клас.

„ Първото, което си помислих, беше, че някой хвърля пиратки в коридора на учебното заведение и няма от какво да се тормозя. След това обаче видях по какъв начин охранителят пада на пода. Не мислех, че са го простреляли. Слязох долу, тичах и споделих на учителка, че горе се стреля. Всички дружно се скрихме и чакахме. Чуваха се изстрели ”, описа ученичка.

„ Не можете да си визиите. Дъщеря ми е видяла по какъв начин индивидът пада и по какъв начин различен стреля по него. Помислила е, че ще тръгне след нея ”, сподели Астрид Мелани, майка на оживялото дете.

При кървавата пукотевица са ранени шест деца и учителка. „ Много сложна интервенция. Едно от децата е с тежки мозъчни увреждания, има заплаха за живота му. В момента е в интензивно поделение в доста тежко положение ”, разяснява шефът на детска клиника в Сърбия доктор Синиша Джукич.

„ Единият от учениците беше докаран в сериозно положение. Първо беше в реанимация, а незабавно по-късно го взехме на интервенция. Раните му са в региона на врата и гърдите. Другото дете беше признато с огнестрелни рани под коляното. Сред простреляните има и момиче, което е с рани в стомаха и двете ръце. Хоспитализираната учителка е с огнестрелни рани в региона на корема и двете длани ”, разясни началникът на Спешно поделение в Белград Милика Ашанин.

Сърбия разгласи тридневен печал от петък. За детайлностите за кървавото събитие приказва началникът на полицията, който съобщи, че причинителят е възнамерявал всичко. Мотивът му към момента не е явен.

„ Извадил е револвера от раницата и е стрелял по защитата. След това го е насочил към почтените възпитаници, които са седели на столовете си. Стрелял е и е лишил живота на две деца. После е тръгнал към кабинета по история, влезнал е и стрелял по учителката и останалите възпитаници. Излязъл е от класната стая, отишъл е в двора на учебното заведение и се е обадил на полицията. След това беше задържан ”, изясни началникът на полицията в Белград Веселин Милич.

Той добави, че кървавото събитие е планувано преди месец. „ Призна си, че всичко е планувано. Имал е лист с имената на децата, които е желал да ликвидира ”, посочи Милич.

Министърът на образованието съобщи, че би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да се помогне на претърпелите нещастието.

„ Не можем да си представим по какъв начин са се почувствали децата, които са станали очевидци на случилото се и какъв боязън са изпитали охранителят и учителката, които са се постарали да защитят най-ценното за тях - децата ”, разяснява Бранко Ружич.

„ В своя 40-годишен опит в опазването на здравето съм видяла какво ли не - и като доктор, само че на първо място като човек. Това, което ни остава, е да пожелаем бързо възобновяване на децата и учителката ”, добави министърът на опазването на здравето Даница Груичич.

В раницата на малолетния палач полицията е разкрила четири коктейла „ Молотов ” и два револвера. Те са благосъстоятелност на татко му, който имал позволение. 13-годишният ги взел от фамилния сейф.

„ По непотвърдена към този момент информация той е ходил с татко си на стрелбища и се е учил да стреля. Какво да кажа... Двамата дори ходили на лов. Редно ли е едно 13-годишно дете да се занимава с такива неща? ”, запита вътрешният министър Братислав Гашич.

Кореспондентът на БГНЕС в Белград Ели Юрукова също показа информацията, че бащата е водил момчето три-четири пъти да се ъ. „ Но дали единствено бащата е отговорен? Или и цялото общество, което не е видяло психическото разстройство на детето? ”, попита тя.

Заради случая сръбският президент Александър Вучич предлага въвеждането на мораториум върху издаването и носенето на оръжия. Започва и проверка на всички издадени разрешителни.

„ Оръжията са доста огромен проблем в Сърбия. Държавата обаче има добър закон за носенето на оръжия. Белградският център за политика твърди, че жителите разполагат с девет пъти повече оръжие от армията и полицията ”, разяснява още кореспондентът на БГНЕС.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР