СподелиЕмблематичният археолог, историк и пътешественик проф. Бетани Хюз показа съкровищата

...
СподелиЕмблематичният археолог, историк и пътешественик проф. Бетани Хюз показа съкровищата
Коментари Харесай

Проф. Бетани Хюс показа съкровищата на България в документалната си поредица

Сподели
Емблематичният археолог, историк и странник проф. Бетани Хюз сподели съкровищата на България в епизод от най-новата си документална поредност „ Съкровища с Бетани Хюз “.

Епизодът беше излъчен точно на 24 май по телевизионния канал Viasat History.

В предаването, снимано през предходната година, проф. Хюз пътува из страната ни и посещава някои от най-знаковите места, свързани с хилядолетната ни история, написа БНР.

Златното богатство от Варна изумява с майсторската си направа, а в Долината на тракийските царе английският историк се любува на извънредно живи фрески в гробница на 2300 години.

В Музея на Казанлък тя показва изумителни тракийски находки, а в Епископската базилика в Пловдив се удивлява на мозайки от IV-VI век.

Специално внимание в епизода е отредено на античния Хераклея Синтика, където проф. Хюз открива следи от базилика и антично светилище на богинята Немезида.

В телевизионното странствуване, английският историк ни води от емблематичния Рилски манастир учреден през X век и включен в листата за културно завещание на ЮНЕСКО, до село Рибново в Родопите, където ставаме очевидци на неповторимия бит „ лепене на гелината “.

В Странджа планина пък проф. Хюз показва нестинарството – обред, изпълнен с мистичност и хубост.

Британският историк и водещ приключва пътуването си пред паметника на Бузлуджа, представяйки го като комунистическа светиня и знак на конфликта на болката от припомнянето на предишното и заплахата от забравянето на уроците му.

Известният английски историк посети нашата страна предходната година, когато се срещна и с президента Румен Радев.

Нейната тв поредност „ Съкровищата на света “ се концентрира върху културното материално и нематериално завещание и се излъчва в 120 страни с публика от над 200 млн. души.


За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР