СподелиМотивирани от войната в Украйна хакерски групи са били особено

...
СподелиМотивирани от войната в Украйна хакерски групи са били особено
Коментари Харесай

ДАНС: Проруски хакерски групи опитват да манипулират мнението ни

Сподели
Мотивирани от войната в Украйна хакерски групи са били изключително интензивно през 2023 година, като една от главните им цели е била когнитивно влияние и втълпяване на несъмнено публично мнение по отношение на войната.

Това излиза наяве от за активността на организацията през предходната година.

От се схваща, че сходни хибридни закани са в арсенала на съветските сили.
Устойчиво високо остава и равнището на политически стимулираните киберпосегателства, като главните им цели са слагане под надзор или блокиране на значими системи на обсъжданите като противникови страни за дискредитиране на ръководството им, предизвикателство на обществено неодобрение, оказване на въздействие, придобиване или манипулиране на значима информация, разпространяване на пропагандни и дезинформационни послания, когнитивно влияние върху обществото и други, се показва в отчета.
От ДАНС показват, че съветски киберпосегателства са регистрирани върху държавни структури в Украйна в области като енергетика, превоз, информационните технологии и снабдяването с храни,


„ а подкрепящи нейната идея хакерски групи се стремят да дестабилизират и подпомагащи Киев страни и организации “.
От организацията означават, че възходящи благоприятни условия за хакерски атаки показват и други страни, които са обсъждани като „ стратегически съперници “.

У нас са регистрирани опити за набези против осведомителни системи

на редица държавни институции и общински администрации, звена от финансовия бранш, обекти от сериозната инфраструктура (например в транспортния сектор).
Налице са индикации, че част от похищенията са осъществени от инспирирани от войната в Украйна проруски хакерски групи. Запазват се установените в предишни интервали уязвимости в ограниченията за мрежова и осведомителна сигурност на държавни и общински структури и на стратегически обекти, свързани с устойчиви проблеми от кадрово, софтуерно, техническо, организационно, финансово и друго естество “, написа още в отчета.
Въпреки всичко ДАНС не регистрира директна военна опасност за България като разследване от войната в Украйна.

Като съществени закани са регистрирани дейностите на съветски и беларуски жители у нас, които пробват да въздействат върху „ обществено-политическите процеси в България в интерес на съветските ползи “.

Войната оказва отрицателно въздействие и върху транспортната съгласуваност в Черно море,  в това число и посредством нараснали застрахователни награди, риск от конфликт с мини, опасения от съветски офанзиви и произшествия с отклонени муниции.

От организацията показват, че от значително значение е България да има съответни ресурси от петрол и нефтопродукти, с цел да се понижи зависимостта от Русия.

От текста на отчета излиза наяве също, че по сигнал на ДАНС Софийската градска прокуратура е.

Сигналът против „ вагнеровците “ е по данни на организацията за осъществени от тях закононарушения срещу мира и човечеството на територията на Украйна.

В отчета не се показват повече детайлности по този случай, само че защото контраразузнаването няма пълномощия да дейности отвън страната, евентуално става въпрос за членове на „ Вагнер “, които са засечени в страната.

От текстовете не излиза наяве и дали прокурорската кореспонденция е прераснала в следствие и до каква степен е стигнало то.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР