Вчера, 24 май, малко след 12.00 ч., туристи, намиращи се

...
Вчера, 24 май, малко след 12.00 ч., туристи, намиращи се
Коментари Харесай

Тежка спасителна акция на турист в района на Рилски езера

Вчера, 24 май, малко след 12.00 ч., туристи, намиращи се в региона на ез. „ Бъбрека “, Рилски езера, чуват крясъци за помощ. Условията са неприятни и в региона има мъгла, която им пречи да открият потърпевшия. Обаждат се на тел. 112, откъдето подават сигнал към Централния денонощен пост на Планинската избавителна работа при БЧК.

Двамата дежурни планински спасители в база „ Рилски езера “ се насочват към мястото. Там също чуват виковете за помощ и към 14.00 ч. откриват френски екскурзиант, паднал на каменист терен в страни от пътеката.

Още с първичния оглед схващат, че потърпевшият е с тежка политравма – двете му ръце и единия крайник са счупени, има контузия на главата и болки в кръста, само че е в схващане.

Организирана е акция и след към 2 часа на мястото на случая се събират планински спасители от отряд Дупница, които стартират превоз на потърпевшия, който е подложен във вакуум матрак.

Междувременно мъглата се подвига и е взето решение да бъде задействана процедурата през Групово дело ПБЗН – Министерство на вътрешните работи и малко след 17.00 ч. от авиобаза Крумово излетява хеликоптер „ Кугар “ със задача да доближи, изтегля и транспортира потърпевшия.

Координацията на всички служби е бърза, подадени са координатите на мястото на случая и към 18.00 ч. военният хеликоптер към този момент е в региона. Пострадалият е качен на борда и откаран до УМБАЛ „ Свети Георги ” – Пловдив, където е предаден на очакващите го екипи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР